Contact
Mijn UnitedConsumers

Dinsdag dubbele drukte aan de pomp

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 30 december 2013

Door de forse accijnsverhoging per 1 januari wordt het bij de meeste tankstations op de laatste dag van het jaar erg druk. "We adviseren consumenten eerder op de dag te gaan tanken, omdat in de middag naar verwachting flinke wachtrijen zullen ontstaan. Zo kunnen mensen de traditionele eindejaarsdrukte aan de pomp vermijden," aldus Paul van Selms, directeur van consumentencollectief UnitedConsumers.

Lees meer over de opbouw van de brandstofprijzen

Belasting over belasting

In 2014 wordt brandstof weer fors duurder. De benzineprijs stijgt per liter met 1,5 cent, diesel met 4,5 cent en LPG met ruim 9 cent per liter. Oorzaak is dat naast de accijnsverhoging er nog eens 21 procent BTW over de literpijs aan de overheid moet worden betaald. "Feitelijk belasting over belasting", aldus Van Selms. "Van elke liter benzine gaat in 2014 bij de huidige prijzen zo'n 60 procent in de staatskas." Bij diesel is dat bijna 40 procent en bij LPG 35 procent. Zo ontvangt de overheid naar verwachting over 2014 ongeveer 10 miljard euro aan inkomsten uit brandstof.

Brandstof prijzen 30-12-2013