Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope winter voor automobilist

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 25 maart 2014

Automobilisten houden deze winter geld over. "De wegen zijn door het extreem zachte weer goed begaanbaar gebleven, waardoor er relatief weinig ongelukken zijn gebeurd," aldus Paul van Selms, directeur van consumentencollectief UnitedConsumers. De totale besparing zou kunnen oplopen tot ruim 13 miljoen euro.

In een gemiddelde winter melden automobilisten voor meer dan 20 miljoen euro aan schade bij hun verzekeraars. Van Selms: "Door de zachte winter zullen we dit jaar rond de 7 miljoen euro uitkomen". Vorst en sneeuwval zorgen normaal gesproken voor honderden extra ongelukken per dag. "Dat is ons dit jaar gelukkig bespaard gebleven."

Consument houdt schadegeld in portemonnee

Verzekeraars hoeven deze winter veel minder uit te keren, dat wil niet zeggen dat de premie volgend jaar ook daalt. Van Selms: "De meeste verzekeraars berekenen over een langere periode of ze nog uitkomen met de schadevergoedingen." Desondanks merken consumenten wel verschil in hun portemonnee. "Veel mensen hebben alleen een WA verzekering. Als je dan van de weg glijdt, wordt je schade niet zonder meer vergoed." Een gemiddelde schade kost al gauw 1200 euro.

Minder ongevallen door hoge temperaturen

Hoewel officieel de lente pas net is begonnen, is er dit jaar nauwelijks sprake van een echte winter geweest. Normaal gezien vriest het in de winter 38 dagen met daar bovenop nog 7 zogenaamde ijsdagen, waarop de temperatuur de hele dag niet boven het vriespunt uitkomt. Als het gevroren heeft, gebeuren er gemiddeld 300 extra ongevallen op de weg en wordt er voor 400.000 euro aan autoschade gemeld. Op ijsdagen verdubbelt het dagelijkse schadebedrag zelfs. Deze winter telde slechts 18 dagen vorst en van ijsdagen was al helemaal geen sprake.