Contact
Mijn UnitedConsumers

Dollar maakt benzine opnieuw duurder

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 2 april 2015

De benzineprijs in 2015 is met bijna 10% gestegen, terwijl de prijs voor ruwe olie relatief stabiel en laag is. Sinds eind januari is de benzineprijs per liter Euro95 alweer met bijna 10% gestegen.

UnitedConsumers directeur Paul van Selms zegt: "De brandstofprijs aan de pomp wordt niet alleen bepaald door de prijs per vat ruwe olie (de grondstof voor benzine, diesel en LPG). Het is iets ingewikkelder dan dat. We betalen in Nederland bijzonder veel accijns en BTW, maar dat is niks nieuws."

Grote invloed van Amerikaanse dollar

"Wat momenteel een grote invloed op de pompprijs heeft, is de Amerikaanse dollar," aldus Van Selms. Ruwe olie wordt verhandeld in dollars. De inkoopprijs van ruwe olie is in één jaar fors gedaald, of beter gezegd: gehalveerd. Van ruim 100 dollar de afgelopen jaren wordt ruim 50 dollar per vat betaald in 2015. Maar omdat de euro steeds minder waard wordt ten opzichte van de dollar, betaalt de consument meer aan de pomp. De prijs van ruwe olie is laag en zal dit jaar naar verwachting laag blijven. Het duurt alleen nog even voordat de consument weer een lagere literprijs betaalt.

Sanctieverlichting Iran

De brandstofprijzen zijn niet alleen afhankelijk van de dollar, maar ook van vraag en aanbod. Door de aangekondigde sanctieverlichting op Iran zal er meer aanbod in ruwe olie komen. Op het moment dat Iran meer mag produceren, zal de lage olieprijs nog meer onder druk komen te staan. Iran bezit zo'n 10% van de wereldolievoorraad. Als het aanbod nog groter wordt, zal de prijs per vat ruwe waarschijnlijk nog verder gaan dalen. Dat zal op termijn ook aan de pomp merkbaar zijn, tenzij de dollarkoers ook dit positieve bericht verstoort door nog verder in waarde te stijgen.

UnitedConsumers expert in brandstofprijs

Wij weten wat de brandstofprijs van morgen gaat doen. Wij vinden dat de consument altijd de mogelijkheid moet hebben om goedkoop te tanken. Vraag daarom de UnitedConsumers tankkaart aan voor korting op brandstof.