Contact
Mijn UnitedConsumers

Olieprijs daalt fors, tanken wordt een stuk voordeliger

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 9 december 2015

De olieprijs daalt al een jaar lang fors. Het gevolg is dat één liter ruwe olie omgerekend nu nog maar 25 eurocent kost. Dat is goedkoper dan een fles bronwater uit de supermarkt. De lage olieprijs laat de prijs aan de pomp ook dalen. Zelfs met een belastingdruk van ongeveer 60 procent is de huidige pompprijs per liter gelijkwaardig aan de prijs van een liter cola.

Automobilist goedkoper uit

Met de huidige omstandigheden is de verwachting dat de lage olieprijs nog even aanhoudt. "Als dit prijsniveau representatief staat voor heel 2016, zijn automobilisten komend jaar gemiddeld 150 euro voordeliger uit aan de pomp", volgens Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers. En er zit zelfs mogelijk meer in het vat. Het tij van een aanhoudend olieaanbod lijkt niet te keren.

Olielanden te afhankelijk van olie inkomsten

De begroting van veel olieproducerende landen wordt elk jaar groter en zijn sterk afhankelijk van de olie inkomsten. Ondanks het overschot aan olie blijven olielanden daarom doorproduceren om hun inkomsten op niveau te houden. Ook met de lagere olieprijs en daarmee minder inkomsten, zien olielanden vooralsnog als enige optie extra produceren. Zelfs als hier geen vraag naar is. Hierdoor is de kans groot dat de olieprijs nog verder gaat dalen naar zo'n 20 tot 30 dollar per vat. Jarenlang werd ruim 100 dollar per vat betaald. Als het zover komt is het prijsniveau van olie weer gelijk aan de lage olieprijs van voor het jaar 2000. Deze voorspelling wordt versterkt door het feit dat het kartel van olieproducerende landen (OPEC) sinds het voorjaar van 2015 de rijen niet meer gesloten krijgt om, via productievermindering, de olieprijsdaling te keren.

Energie-efficiëntie en het klimaat

Naast de overproductie aan olie spelen andere factoren een belangrijke rol bij de prijsdaling van olie. De energie-efficiëntie neemt toe. Door zuinigere auto's en transportmiddelen, alternatieve brandstoffen en energiebesparing neemt de vraag naar brandstof af. "Als energie niet meer synoniem staat voor olie, zal de prijs van olie verder dalen", aldus van Selms. Ook het klimaatfenomeen El Niño dat voor een zachte winter in 2015/2016 op het noordelijke halfrond zorgt, heeft effect. Er wordt massaal minder gestookt, waardoor minder brandstof nodig is.

Voordelig tanken

UnitedConsumers houdt de brandstofprijzen nauwlettend in de gaten en weet daarom wat deze prijzen morgen gaan doen. Altijd met voordeel tanken? Met de tankkaart van UnitedConsumers krijgt u bij meer dan 600 tankstations in Nederland gegarandeerd € 0,06 korting op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs.