Contact
Mijn UnitedConsumers

Brandstofprijzen historisch laag

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 16 december 2015

Gisteren is de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA)* van diesel gedaald naar de laagste stand in vijf en een half jaar tijd. Sinds juli 2010 is de prijs voor een liter diesel niet meer zo laag geweest. Na de dieselprijs is vandaag ook de benzineprijs gedaald tot het laagste niveau in vijf jaar tijd. Dat levert een besparing op van ruim 35 cent per liter. Zo berekende consumentencollectief UnitedConsumers.

Oorzaak lage brandstofprijzen

De lage brandstofprijzen zijn onder meer gevolg van de overproductie op de oliemarkt. De OPEC (Organisatie van Olie Exporterende Landen) heeft hier grote invloed op. Voorheen zou de OPEC de olieproductie terugschroeven als de olieprijs daalt. Maar om hun eigen marktpositie te verdedigen gebeurt dat nu niet.

Voordeel voor de consument

Het overschot op de oliemarkt resulteert in voordeel voor de consument. "In oktober 2012 betaalde de consument zo'n 70 tot 85 euro voor een volle tank. Vandaag kan de tank worden gevuld voor 55 tot 69 euro. Daarmee bespaart de consument per tankbeurt ruim 15 euro aan de pomp", aldus Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers. Op basis van de GLA is de verwachting van UnitedConsumers dat de brandstofprijzen nog verder gaan dalen.

Opbouw brandstofprijs

De brandstofprijs wordt niet alleen bepaald door de prijs van ruwe olie, die momenteel erg laag is. "Nederland heeft de grootste belastingdruk ter wereld op brandstof. Ongeveer de helft van de prijs bestaat uit accijns, wettelijke heffing en BTW. Het overige deel van de literprijs is afhankelijk van de productieomvang, dollarkoers, wereldpolitiek en vraag en aanbod", zegt van Selms. Ondanks deze hoge belastingdruk ziet de Nederlandse markt nu ook een duidelijke daling van de brandstofprijzen.

Goedkoop tanken

De brandstofprijzen worden scherp in de gaten gehouden door UnitedConsumers. Op basis van de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs weten zij wat de prijzen morgen gaan doen. Altijd goedkoop tanken? De tankkaart van UnitedConsumers geeft u altijd bij meer dan 600 tankstations in heel Nederland gegarandeerd 6 eurocent korting aan de pomp.

* UnitedConsumers berekent iedere dag de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) door het gemiddelde te nemen van de landelijke adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen BP, Esso, Shell, Texaco en Total.