Contact
Mijn UnitedConsumers

We zijn kennelijk nog niet klaar met de dieselauto

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 26 juni 2018

Diesel kan zeker niet aangewezen worden als een gevalletje onbesproken brandstof. Denk aan het dieselautoschandaal, waarbij sjoemelsoftware zorgde dat vieze dieselauto’s toch aan de milieueis voldeden. Maar is dit stigma na dieselgate terecht? En niet onbelangrijk: rijden we minder diesels?

Auto-industrie keert tij niet

Het AD zet in een artikel flink wat feiten op een rijtje en komt tot de conclusie dat het negatieve beeld van dieselauto’s lang niet altijd klopt. Bijna 50 procent van de nieuwe auto’s in Europa rijden na het incident nog steeds op diesel. Volgens de krant is er veel geld in de ontwikkeling van de motoren gestopt en de auto-industrie gooit dat niet zomaar weg.

Uitstoot bezorgt diesel slechte naam

Een van de redenen voor het slechte imago van diesel is het zogenaamde NOx, oftewel stikstofdioxiden. Een stof die onder andere astma, bronchitis en kanker kan veroorzaken. Volgens Bosch, leverancier van techniek voor dieselmotoren, zijn we snel van die problematiek af. Bosch ontwikkelde namelijk een techniek waarmee de uitstoot van NOx factor 10 lager ligt. Toch vinden milieuorganisaties het slecht dat autofabrikanten zich niet gewoon op elektrisch rijden richten.

Evenveel mensen kopen dieselauto

Het AD bekeek ook hoe populair de diesel nu eigenlijk is in Nederland. Vanwege fiscaal voordeel op leasebakken lag het aandeel van nieuwe verkochte dieselauto’s op 29 procent in 2015. Dit jaar ligt het percentage op 15 procent. Dat is iets minder dan het gemiddelde van voorgaande jaren. Uiteindelijk is de Nederlander niet echt vies geworden van een diesel. Onderzoek wijst uit dat, ondanks het dieselschandaal, 17 procent nog steeds graag een diesel wil rijden.