Contact
Mijn UnitedConsumers

Olieprijs stijgt na drone aanval in Saoedi-Arabië

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 16 september 2019

Afgelopen weekend zijn twee olie-installaties in Saoedi-Aurabië getroffen door een drone aanval. Door deze aanval is wereldwijd 5 procent van de olieproductie weggevallen. Dit heeft gezorgd voor een stijging van 9 procent in de olieprijs en dat heeft de komende tijd nog meer gevolgen. 

Onze brandstofexpert, Paul van Selms, concludeert dat wij de gevolgen van de aanval gaan voelen aan de pomp. De reden daarvoor is simpel. Het wegvallen van de olieproductie zal worden doorberekend in de benzineprijzen.

Wanneer voelen we de gevolgen?

Benzineprijzen worden op werkdagen vastgesteld. Ondanks dat het om vaste afspraken gaat, kunnen deze toch doorbroken worden. Omdat de olieprijs in de productie van brandstof verwerkt zit, hoeft de prijsstijging niet van de ene op de andere dag doorgevoerd te worden. Olie-inkopers kunnen namelijk wachten tot de olieprijs iets lager ligt. "Toch kunnen tankstations hier vanaf wijken", zegt Paul van Selms. "De kans bestaat dat er vandaag al tankstations zijn die de prijs wat verhoogd hebben".

Hoeveel gaat de benzineprijs stijgen?

Van Selms: "Normaal zien we prijsstijgingen van tussen de 0 en 1 cent, maar de prijsstijging zal in dit geval hoger zijn. De verwachting is dat automobilisten tussen de 1 en 2 cent per liter meer gaan betalen. Een prijsstijging van 2 cent is de hoogste prijsstijging die ik zelf heb meegemaakt in de afgelopen 20 jaar".

Stijgen olieprijzen en benzineprijzen evenredig met elkaar? 

"Een stijging in de olieprijzen van 10 procent, betekent niet dat de benzineprijzen ook met 10 procent gaan stijgen". Een stijging in de benzineprijs van 1,5 cent zou namelijk een procentuele stijging van bijna 1 procent zijn. Dit is een stuk lager dan de stijging van de olieprijzen.

De reden dat de benzineprijzen niet evenredig stijgen met de olieprijzen, komt doordat de olieprijs slechts een deel uitmaakt van de benzineprijs. Een andere factor in de bepaling van de benzineprijs zijn BTW en accijnzen. In Nederland komt dit op zo'n 62 procent van de totale benzineprijs uit, terwijl de olieprijs slechts 28 procent van de benzineprijs bedraagt.

Daarnaast speelt dat een eenmalige (incidentele) forse prijsstijging van ruwe olie veelal  minder relevant is dan een kleine, maar wel structurele (langdurige), prijsstijging. 
Vooralsnog is de prijsstijging in ruwe olie hopelijk incidenteel, maar dat zal de tijd leren.

Tanken met korting?

Met de tankkaart van UnitedConsumers tankt u met extra korting bij onze aangesloten tankstations. U krijgt bij ruim 600 tankstations in Nederland korting op de landelijke adviesprijs. Zo bent u altijd goedkoper uit. 

Vraag uw tankkaart aan