Contact
Mijn UnitedConsumers

Gebruik E10 brandstof niet altijd zonder risico

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 3 februari 2020

De komst van E10 zorgt voor problemen onder een specifieke groep automobilisten. Autobezitters die erg prijsbewust zijn of niet goed opletten aan de pomp, staan al snel voor extra kosten. Een halfjaar na de introductie van E10 blijkt: het tanken van deze brandstof is niet zonder risico.

E10 kan motoronderdelen aantasten

We werden vorig jaar al gewaarschuwd, maar nu E10 ook daadwerkelijk veelvuldig gebruikt wordt, blijkt deze waarschuwing niet voor niets geweest. In E10 zitten namelijk bepaalde weekmakers die de plastic onderdelen van een benzinemotor kunnen aantasten. Hierdoor ontstaan scheurtjes in de leidingen en in het ergste geval zorgt het zelfs voor een kapotte motor.

Ook trekt E10 meer vocht aan dan brandstof met een lager ethanolpercentage. Dit kan voor problemen zorgen als de auto langere tijd stil staat. Er ontstaat dan een olie-achtige drap op de tankdop. Dit wordt 'white sludge' of mayonaise genoemd. Ook zijn er gevallen bekend van roestvorming in de tank door het vocht dat wordt aangetrokken.

Verkoop premium benzine stijgt

Automobilisten nemen liever het zekere voor het onzekere. Aan de pomp wordt vaker gekozen voor een premium benzine met een hoger octaangehalte. De duurdere alternatieve zoals Shell V-Power, Total Excellium en BP Ultimate bevatten tot en met 5 procent bio-ethanol. Daar hangt wel een ander prijskaartje aan: de prijs van deze benzine ligt zo’n 8 tot 15 eurocent hoger dan E10.

De veranderingen van het afgelopen half jaar zorgen voor de nodige vragen en problemen aan de pomp. Toch rijdt het overgrote deel van de auto’s probleemloos op de nieuwe brandstof. UnitedConsumers ontwikkelde een E10 Check waarmee consumenten kunnen controleren of een voertuig naar keuze geschikt is voor E10.

Sneller terug naar de pomp

Het probleem van kapotte motoronderdelen speelt alleen bij de oudere auto’s. Wel rijden alle automobilisten minder ver op een tank gevuld met E10. Dit komt doordat bio-ethanol mindere energie levert dan benzine. De benzinemotor heeft dus per kilometer net wat meer brandstof nodig om vooruit te komen. Het gaat om een paar procent, maar omdat de prijs van E10 niet lager ligt dan de voorganger Euro95, zijn consumenten altijd duurder uit.