Contact
Mijn UnitedConsumers

Olieprijs daalt stevig door onrust

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 9 maart 2020

De olieprijs daalt met 25 procent naar 33 dollar voor een vat BRENT-olie - de laagste prijs in vier jaar. Reden hiervoor is een prijzenoorlog die Saoedi-Arabië heeft ontketend nadat Rusland weigerde om minder olie te produceren. Met het verminderen van de olieproductie wil Saoedi-Arabië de olieprijs de komende tijd laten stijgen.

Saoedi-Arabië is aanvoerder van het oliekartel OPEC – een organisatie voor olie-exporterende landen. Vrijwel alle leden van OPEC-landen zijn zeer afhankelijk van de opbrengsten van de olie-export. Niet alle landen zijn het eens over de manier waarop de olieprijs omhoog moet. Rusland is geen OPEC-lid, maar wel een belangrijke olieproducent en bondgenoot.

Olieprijs te laag voor OPEC-landen

Omdat de olieprijs al lange tijd rond de 60 dollar per liter ligt, wil Saoedi-Arabië minder olie produceren, zodat de prijs voor een vat olie stijgt. Nu de economie hard wordt getroffen door de komst van het Corona-virus, daalt de olieprijs nog harder.

Om verdere daling van de olieprijs te voorkomen, wil Saoedi-Arabië samen met bondgenoten afspreken om minder olie te produceren. Als er minder olie wordt geproduceerd, stijgt meestal de prijs. Alle grote olieproducenten deden dit eerder al in 2018 en de olieprijs steeg vrijwel direct. Saoedi-Arabië is druk op zoek naar een oplossing voor dit probleem. 

Effect brandstofprijs niet direct schrikbarend

Volgens brandstof-expert Paul van Selms zagen brandstofproducenten deze situatie al aankomen. “Als de prijs van een vat olie daalt, zien we dit uiteraard terug in de brandstofprijzen. Toch hebben partijen in de markt dit wel zien aankomen. Het effect op de brandstofprijzen in Nederland zal dus wel merkbaar, maar niet direct al te schokkend zijn.”

Dat de benzine- of dieselprijs niet direct torenhoog wordt, heeft nog een belangrijke reden: “In Nederland kunnen we best zo’n drie maanden zonder de aanvoer van ook maar een druppel nieuwe olie. Er wordt goed voorgesorteerd op dit soort situaties. Daarnaast weten brandstofproducenten best dat ze moeten inslaan op het moment dat de prijs voor een vat onder de 50 dollar zakt”, aldus Van Selms.

Vraag daalt, olie-imago verslechtert

Ook Amerika, de grootste olieproducent ter wereld, riep eerder al op aan OPEC om de olieprijs niet te verhogen door minder olie te produceren. Trump wil de prijs namelijk laten dalen om de Amerikanen tegemoet te komen met lage brandstofprijzen.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap zou het zomaar kunnen dat de olieprijs nog verder daalt. De vraag naar olie zal niet stijgen, omdat er steeds meer alternatieve energiebronnen worden gebruikt. Ook het imago van de fossiele brandstof loopt schade op in verband met de opwarming van de aarde.