Contact
Mijn UnitedConsumers

Brandstofprijzen 5 cent lager in een week tijd

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 17 maart 2020

De brandstofprijzen zijn in een week tijd met 5 eurocent gedaald. De sancties van Saoedi-Arabië om de olieproductie te verhogen en prijzen te verlagen, zorgen voor zeer lage brandstofprijzen. Consumenten kunnen er hun voordeel mee doen aan de pomp, maar Brandstof-expert Van Selms waarschuwt op NU.nl: “Deze olieprijs is niet lang houdbaar.”

Een week terug daalde de prijs voor een vat olie met meer dan 30 procent. Saoedi-Arabië ziet, als aanvoerder van het oliekartel OPEC, graag dat de olieprijzen stijgen. Rusland weigerde mee te doen met het plan van OPEC om de olieprijzen te verhogen door het creëren van schaarste. Met het verhogen van de productie en verlagen van de olieprijs, wil het kartel druk zetten op bondgenoot Rusland.

Olieprijs niet lang houdbaar

Volgens Paul van Selms, directeur en brandstof-expert bij UnitedConsumers, is de olieprijs niet lang houdbaar. “Ongeveer 1 euro van de prijs aan de pomp bestaat uit accijns en belasting. Brandstoffabrikanten kunnen de prijs dus maar met zo’n 50 cent verlagen. Vijf cent op 50 cent is dus een daling van 10 procent in een korte periode.”

Ook komt Van Selms met een advies voor automobilisten die zo voordelig mogelijk de tank van hun auto willen vullen. “Als consumenten het een dag uit kunnen stellen, dan kunnen zij eerder morgen tanken dan vandaag. Dit kan over een week compleet anders zijn, wanneer de olieprijs weer gaat stijgen.”

 

Grafiek grandstofprijzen