Contact
Mijn UnitedConsumers

Dalende brandstofprijs: Is het einde al in zicht?

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 3 april 2020

De brandstofprijzen blijven ongestoord dalen, maar daar komt waarschijnlijk een einde aan. Op 1 april staat de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs alweer op 1,604 voor een liter benzine. De handelsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland leek geen einde te kennen en ook de coronamaatregelen zorgen voor een goedkope tankbeurt. 

Toch schoten de olieprijzen met dertig procent weer flink omhoog. Amerika zag de opbrengsten flink teruglopen de afgelopen maand, dus vond president Trump het tijd om in te grijpen. De president zegt gesproken te hebben met Rusland en Saoedi-Arabië. Dit had direct effect, want de prijs van een vat olie schoot omhoog.

Historisch lage brandstofprijzen

Al plukt Nederland momenteel niet maximaal de vruchten. Normaal gesproken gooien automobilisten met deze prijsniveaus de tank een keertje extra vol. Door de coronamaatregelen blijven snelwegen leeg en staat de auto veel vaker stil voor deur.

Bij sommige tankstations kunnen automobilisten voor minder dan 1,35 per liter tanken. In België is de benzineprijs zelfs onder de euro per liter gedaald. Een historisch lage prijs. In Nederland stond de prijs voor benzine in 2001 met 1,049 voor het laatst net boven de euro. Door de hoge accijnzen en belastingen in Nederland, is zo’n lage benzineprijs niet meer mogelijk.

Goedkope olie, goedkope brandstof

Toch is de coronacrisis niet de voornaamste reden voor het dalen van de brandstofprijzen. Begin maart ontketende Saoedi-Arabië een prijzenoorlog met Rusland vanwege een meningsverschil over het oppompen van nieuwe olie.

Saoedi-Arabië wil de gaskraan graag dichtdraaien om de prijzen op te drijven. Rusland, een belangrijke bondgenoot, doet daar niet aan mee, dus besloot Saoedi-Arabië als protest het tegenovergestelde te doen. Nu Amerika heeft ingegrepen, is het eind van de prijzenoorlog hoogstwaarschijnlijk in zicht.

Door de oliekraan maximaal open te zetten, wordt de prijs van olie direct lager. Een groot aanbod, zorgt vaak voor lagere olieprijzen. Dit ziet de consument terug in de brandstofprijzen. Door deze actie zitten oliemaatschappijen met een overschot aan olie. Nu de olieprijs weer stijgt, is het afwachten hoe lang de brandstofprijzen laag blijven.

Altijd goedkoop tanken

Wel of geen handelsoorlog en wel of geen coronamaatregelen, als consument wilt u natuurlijk altijd goedkoop tanken. Gelukkig kan dat met de UnitedConsumers tankkaart. Met de tankkaart krijgt u korting op uw tankbeurt, wat betekent dat u altijd voordelig uit bent. Zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven!