Contact
Mijn UnitedConsumers

Tankstations Europa krijgen universele brandstoflabels

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 29 juni 2018

Ooit per ongeluk de verkeerde brandstof getankt in binnen- of buitenland? Die kans wordt vanaf 12 oktober héél klein. Na de zomer moeten alle Europese tankstations de pompen voorzien van een universele sticker die aangeeft welke brandstof het is. Ook auto's krijgen vanaf 12 oktober een sticker in de tankklep en het onderhoudsboekje.

Op deze manier moet verwarring bij de consument en verkeerd tanken voorkomen worden. Met het nieuwe plan krijgt iedere soort brandstof een ronde, vierkante of ruitvormige sticker. 

Per brandstof worden nieuwe labels geïntroduceerd:

  • Benzine: rond label. De ‘E’ en het bijbehorende cijfer geven het gehalte ethanol aan.
  • Diesel:  vierkant label. De letter ‘B’ gevolgd door een 7, 10, 100 of XTL geeft het percentage biodiesel-componenten aan.
  • H2/CNG/LNG/LPG: ruitvormig label. Afkorting geeft aan om welke brandstof het gaat.

Goed idee, wel een gigantische operatie

Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE vertelt in het vakblad TankPro dat er in juli meer duidelijkheid komt over de uitvoering van de maatregel. De Vries is positief over het idee, maar geeft wel aan dat het een flinke operatie is. “Verkeerd tanken komt nog steeds voor, vooral ook als mensen niet in hun eigen land zijn. Dat moet met deze maatregel voorkomen worden.

Wie gaat dat betalen?

Wie precies opdraait voor de kosten van het betalen en verspreiden van de stickers is nog onduidelijk. Het is een van de hete hangijzers binnen de branche. Momenteel zijn belanghebbenden nog in gesprek over de kosten, maar een ding is zeker: de consument weet binnenkort zowel in binnen- als buitenland precies wat er wordt getankt. De nieuwe labels worden in 28 Europese lidstaten ingevoerd.

Twijfelt u welke brandstof geschikt is voor uw auto? Doe nu onze E10 Check!