Contact
Mijn UnitedConsumers

Prijs vat Amerikaanse olie onder nul

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 21 april 2020

Kopers van een vat Amerikaanse olie krijgen er geld bij. Het is nog niet eerder gebeurd dat de prijs van een vat olie onder nul is gedaald. Van deze unieke situatie zal de consument echter weinig merken.

Geld toe is goedkoper

De reden waarom de leverancier de koper betaalt, is simpel. Het stopzetten van het oppompen en opslaan van olie – dus de productie – is duurder dan het betalen van de koper. Het is dus een bewuste keuze om zo de productiekosten te kunnen dekken.

Negatieve prijs relativeren

De negatieve prijs is meer een technisch theoretische prijs en geldt voor specifieke contracten in een bepaalde regio en periode. Het gaat hierbij tevens om een specifiek soort ruwe olie. De negatieve prijs moet dus gerelativeerd worden.

Brandstofexpert Paul van Selms heldert de situatie op: “Onze olie, bijvoorbeeld Brent-olie, komt voornamelijk uit de Noordzee. De prijs voor een vat Brent-olie ligt ook laag, maar heeft geen verband met de prijscrash van een vat Amerikaanse olie”.

De wereldwijd belangrijkste benchmark, Brent-olie, daalde met 7 procent naar 26 dollar. Voor een dergelijk vat olie moet nog steeds gewoon worden betaald.

Druppel op de gloeiende plaat

Als gevolg van de coronamaatregelen is de vraag naar olie gedaald. Onder 23 olieproducerende landen is daarom een akkoord gesloten om de productie van olie te verlagen, met als doel de olieprijs weer omhoog te krijgen. Dat de productieverlaging het uitvallen van de vraag kan opvangen, lijkt zeer onrealistisch.

De economieën zijn gehalveerd en dat zorgt ervoor dat er minder olie gebruikt wordt. Dit heeft als gevolg dat de voorraden en de opslagplaatsen vol liggen. De grote voorraad die er nog is, krijgen oliebedrijven al niet kwijt. Een verlaging van de productie is een stap in de goede richting, maar zal de voorraad niet snel doen verminderen.

Consument merkt er weinig van

De brandstofprijzen zijn momenteel historisch laag. Of de negatieve prijs van een vat Amerikaanse olie invloed heeft op de brandstofprijzen aan de pomp, is brandstofexpert Paul van Selms duidelijk. “De pompprijzen kunnen niet veel lager, want de prijs bestaat al voor een euro uit belasting”, aldus Van Selms.

De lage brandstofprijzen leveren een goedkope tankbeurt op voor de consument en de verwachting is dat de prijzen niet binnen korte tijd zullen stijgen. Paul van Selms: “We kunnen niet in de toekomst kijken, maar de signalen zijn er dat de lage prijs - voor een onduidelijke periode - nog aan blijft houden”.