Contact
Mijn UnitedConsumers

HVO100: Nieuwe groene diesel aan de pomp

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 26 maart 2020

HVO100, een duurzame dieselvariant, is sinds kort geïntroduceerd door de Finse producent Neste. De nieuwe soort diesel is gemaakt van afvalvetten en plantaardige oliën en mag daardoor groen genoemd worden.

De nieuwe brandstof heeft een Nederlands tintje. De hernieuwbare biomassa wordt namelijk in Rotterdam geraffineerd tot HVO100, dat staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. De vetten en oliën worden onder hoge temperatuur gemengd met waterstof, waardoor de dieselsoort ontstaat.

Lagere uitstoot door plantaardig materiaal

De cijfers die de producent naar buiten brengt, liegen er niet om. Het zou namelijk gaan om een vermindering van 90 procent CO2. Daarbij ligt de roetvorming 33 procent lager dan bij fossiele diesel en de NOx-uitstoot ligt 9 procent lager. De planten dienen als grondstof voor de brandstof en compenseren de CO2 die wordt uitgestoten tijdens het rijden.

Tot nu toe moeten we het doen met de cijfers van de fabrikant, want onafhankelijk onderzoek is namelijk nog niet beschikbaar. HVO100 is goedgekeurd voor alle Peugeots, Citroëns en DS’en met een Euro 5- of Euro 6-dieselmotor. Dat betekent dat we de cijfers binnenkort in de praktijk kunnen zien. Overige autofabrikanten hebben nog geen goedkeuring gegeven voor de nieuwe dieselvariant.

Hogere prijs 

De prijs van groene diesel ligt wel iets hoger dan de prijs van gewone diesel. Volgens Future Fuels ligt de prijs 5 a 15 cent hoger dan gewone diesel. Voor nu is HVO100 te vinden bij zo’n 70 tankstations. De verwachting is dat de brandstof op steeds meer plekken beschikbaar komt.

De brandstof is te herkennen aan de benaming op de pomp en de sticker met code B7 op het vulpistool. Verwarrend genoeg is dit exact dezelfde code die ook voor reguliere diesel geldt. Consumenten moeten dus extra goed opletten.

Aanbod voldoet nog niet aan de vraag

Momenteel wordt wereldwijd slechts 5,5 miljard liter HVO100 diesel geproduceerd. Alleen al in Nederland ligt de jaarlijkse vraag naar diesel rond de 8 miljard liter. De productie moet dus flink worden opgeschroefd, zodat meer auto’s op deze nieuwe groene brandstof kunnen gaan rijden.