Contact
Mijn UnitedConsumers

Dit was 2019: Grote veranderingen aan de pomp

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 13 januari 2020

Het was best een heftig jaar aan de pomp. Door accijnsstijgingen, hoge olieprijzen en een verwarrende verandering van brandstofbenamingen werd ‘even’ tanken er niet direct makkelijker op. UnitedConsumers zet voor u de grootste veranderingen op een rij. 

Hoogste brandstofprijzen in 5 jaar

Het meest gevoelig ligt toch wel de prijs van een liter brandstof. Momenteel zijn de brandstofprijzen weer op weg naar een recordhoogte - slechts 7 cent lager dan het historisch record van 2012. Dat is niet gek, want al in 2019 was de gemiddelde brandstofprijs het hoogste in vijf jaar tijd. Redenen zijn de stijgende accijns en ook de stevige koers van de dollar speelt een rol.

Het afgelopen jaar kostte een liter benzine gemiddeld zo’n 1,76 euro. Dat is 11 cent meer dan in 2015. Ook aan diesel bent u een stuk meer kwijt. Voor een liter betaalde u in 2019 ruim 15 cent meer dan vijf jaar geleden. In BNR Nieuwsradio vertelde Paul van Selms (directeur en brandstof-expert van UnitedConsumers) meer over de forse stijging.

Nieuwe brandstoflabels

De E.U. besloot vanaf 1 oktober één lijn te trekken in de benamingen van brandstof. Het gevolg? Alle tankstations in Nederland werken met nieuwe brandstoflabels als aanvulling op de huidige namen. Ook werd het milieuvriendelijkere Euro95 E10 geïntroduceerd als de gangbare benzine.

Zo noemt men benzine tegenwoordig Euro95 E10 of Euro98 E5. Diesel krijgt onder andere de toevoegingen B7, B10 of B100. De 'B' is natuurlijk niet helemaal handig gekozen, omdat deze letter ook in het woord benzine zit. UnitedConsumers waarschuwde eerder al voor verwarring en ook uit onderzoek van Radar blijkt de overgang van E5 naar E10 niet altijd vlekkeloos verloopt.

Zo kan het verhoogde percentage bio-ethanol in E10 zorgen dat kunststof onderdelen in de motor worden aangetast. Ook zorgt E10 ervoor dat u iets sneller aan de pomp staat, omdat ethanol minder energie bevat dan benzine. Wel verminderd E10 de CO2-uitstoot met zo’n 7 procent ten opzichte van E5. Zeker weten of u E10 kunt tanken?

doe de E10 Check

UnitedConsumers houdt sinds 2001 de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs van brandstoffen bij. Op die manier krijgen consumenten een goed beeld van de ontwikkeling van de prijzen voor benzine, diesel en LPG. Met de UnitedConsumers tankkaart tankt u dagelijks met korting.