Contact
Mijn UnitedConsumers

Premium benzine zonde van het geld?

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 1 mei 2020

Vorig jaar werd de nieuwe benzine E10 geïntroduceerd. Sinds de lancering van E10 zijn er kritische geluiden te horen. Zo zou het schadelijk zijn voor sommige voertuigen en dat leidt ertoe dat autobezitters vaker kiezen voor de duurdere, premium benzine. Hoewel bezitters van brommers, oldtimers en motorfietsen moeten opletten met het tanken van E10, is er geen reden voor paniek.

Horrorverhalen over E10

Sinds 1 oktober 2019 vervangt de nieuwe benzine E10 de bekende Euro 95. De lancering van E10 zou de CO2-uitstoot naar beneden moeten halen, omdat deze benzine voor 10 procent bestaat uit bio-ethanol. Bio-ethanol is alcohol gemaakt van plantaardige resten (biomassa) en door het benutten ervan hoeft er minder aardolie gebruikt te worden.

Vrij snel na de introductie van E10 kwamen de eerste horrorverhalen. Benzinemotoren zouden vastlopen, het brandstofverbruik zou ineens een stuk hoger zijn en auto’s zouden beginnen met stotteren tijdens het rijden. Deze verhalen zorgen ervoor dat consumenten de nieuwe brandstof liever mijden.

Consument kiest voor premium

De duurdere, premium E5 benzine is sinds de komst van E10 populairder geworden, want hier zit slechts 5 procent bio-ethanol in. Dit maakt de kans op schade aan de auto kleiner. In oktober 2019 werd maar liefst 10 miljoen liter aan duurdere benzine getankt. De maanden voor de introductie van E10 was dat slechts 6 à 7 miljoen liter per maand.

E10 mijden is over het algemeen niet nodig

Het is voor consumenten niet nodig om met een grote boog om de E10 brandstof heen te lopen. Over het algemeen levert E10 voor automotoren vanaf bouwjaar 2000 geen problemen op. Met name oudere voertuigen, scooters en motorfietsen lopen meer risico bij het tanken van E10. Voor deze voertuigen luidt het advies dan ook om brandstof met zo weinig mogelijk bio-ethanol te tanken.

Consumenten doen er slim aan om van tevoren te controleren of het voertuig geschikt is voor het tanken van E10 benzine. Dit kan gemakkelijk via de E10 check. Zo hoeft er niet meer onnodig premium benzine getankt te worden en houdt de consument dus meer over voor andere leuke dingen.

Doe de E10 check