Dekking mobiele netwerken in Nederland

Bij de keuze voor een telefoon abonnement kiest u ook voor een telefoon provider. In Nederland kennen we vier grote telefoon providers die elk een eigen netwerk hebben: Tele2, KPN, T-Mobile en Vodafone. Daarnaast zijn er kleinere MVNO's die over de netwerken van KPN, T-Mobile of Vodafone opereren. De verschillen onderling zijn niet zo heel groot: ze bereiken allemaal 95% tot 99,5% van de Nederlandse bevolking.

Goedkoop telefoon abonnement afsluiten

Landelijke dekking KPN, T-Mobile en Vodafone

Heeft u in uw woonplaats een goed mobiel bereik met alle providers? Hiervoor zijn de dekkingskaarten in het leven geroepen. UnitedConsumers, in het kort UC, heeft ze voor u per provider op een rijtje gezet.

Via een dekkingskaart krijgt u informatie over de landelijke dekking van een telefoon provider. Of u ook echt goed bereik heeft in uw woonplaats is met zo’n kaart echter niet 100 procent vast te stellen. Het beste kunt u personen in uw omgeving vragen wat hun ervaring is met het bereik van telefoon providers. Zo weet u zeker dat u goed zit.

Goedkope abonnementen bij UnitedConsumers

Heeft u de ideale provider gevonden? Dan kunt u bij UC altijd een goedkoop abonnement aanvragen. U kunt kiezen voor een abonnement inclusief toestel, maar het toestel los aanschaffen is ook mogelijk. Benieuwd welk toestel het beste bij u past? Bij ons kunt u eenvoudig smartphone vergelijken.

Landelijke dekking MVNO’s

Een MVNO is een mobiele provider die over het netwerk van een grote mobiele provider opereert. Voorbeelden zijn Hi, Ben en Telfort. De dekking van een MVNO is hetzelfde als de dekking van het netwerk waar deze op zit. Zo heeft Hi dezelfde dekking als KPN en Ben heeft dezelfde dekking als T-Mobile. Enig verschil is dat u als gebruiker van een MVNO dienst op zeer drukke belmomenten minder snel verbinding maakt. Dit komt echter zelden voor.

GSM, UMTS en LTE netwerk

De huidige mobiele netwerken zijn vooral gebaseerd op 2G (GSM, GPRS) en 3G (UMTS). Nu is ook 4G (LTE) in opkomst. Natuurlijk willen de mobiele providers u de beste kwaliteit bellen en mobiel internet leveren. Daarom hebben KPN, T-Mobile en Vodafone elk hun eigen netwerken die werken op de technologie van 2G, 3G en 4G.

GSM netwerk

Het GSM netwerk is wereldwijd het meest gebruikte netwerk. Dit netwerk wordt vooral gebruikt voor mobiel bellen en sms’en en GPRS vult het aan met het verzenden van data. Helaas is GSM voor snelle overdracht van bestanden, bijvoorbeeld middels mobiel internet, minder geschikt. KPN, T-Mobile en Vodafone beschikken allemaal over een goed dekkend GSM netwerk.

UMTS netwerk

Met UMTS kunnen vele personen tegelijkertijd gebruik maken van breedband internet. Het netwerk heeft namelijk meer capaciteit dan het GSM en GPRS netwerk. Hierdoor kunnen grote hoeveelheden data worden verwerkt en verzonden. KPN, T-Mobile en Vodafone beschikken allemaal over een dekkend UMTS netwerk.

LTE netwerk

Het LTE netwerk is een nog relatief nieuw netwerk. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben alle drie frequentieruimte verworven, naast Tele2. Met dit netwerk heeft u het meest snelle mobiel internet dat op dit moment mogelijk is.

Vergelijk sim only