Contact
Mijn UnitedConsumers

Politieke partijen presenteren Klimaatwet in Den Haag

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 28 juni 2018

In Den Haag is gisteren na maanden onderhandelen de klimaatwet gepresenteerd. Het akkoord dat is opgesteld door zeven politieke partijen moet ervoor zorgen dat Nederland in 2050 klimaatneutraal is.

Coalitie- en oppositiepartijen werken samen

Aan de wet werkten de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mee in samenwerking met oppositiepartijen GroenLink, PVDA en SP. Volgens Jesse Klaver is het de meest ambitieuze klimaatwet van de wereld. Volgens Asscher laat het kabinet hiermee zien dat er geen tijd te verliezen is.

Niet iedereen enthousiast

Niet iedereen is enthousiast. Dit komt vooral omdat niet in de wet is vastgelegd hoe de doelen bereikt moeten worden. Zo twittert Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren: “#klimaatwet = kopie van niet-groen klimaatbeleid Kabinet. @PvdA @groenlinks zijn gedoogpartners geworden. Voorstel is slechts intentieverklaring.” 

 

Nationale Klimaatdag in oktober

Onderdeel van het nieuwe klimaatplan van de wereld is ook een nationale klimaatdag. Een soort Prinsjesdag in oktober, waarbij de nieuwe klimaatnota wordt gepresenteerd en het Planbureau voor de Leefomgeving een update geeft over de vorderingen. Dit zou een stok achter de deur kunnen zijn om de regering ieder jaar ter verantwoording te roepen.

Uitgangspunten Klimaatwet

  • Bij wet is besloten dat in 2050 de uitstoot van CO2 met 95 procent lager ligt in verhouding tot 1990.
  • In 2030 moet de broeikasuitstoot 49 procent lager liggen in vergelijking met 1990.
  • In 2050 moet de elektriciteitproductie 100% CO2 neutraal zijn.

Bij goedkeuring door de Eerste en Tweede Kamer wordt Nederland het zevende land in Europa dat een wet heeft waarin staat hoeveel de maximale CO2-uitstoot mag zijn. Naast het vaststellen van de wet wordt er ook aan zogenaamde klimaattafels overlegd met bedrijven en maatschappelijke organisaties.