Contact
Mijn UnitedConsumers

Duurzame productie stijgt door zonnepanelen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 10 april 2020

Het aandeel van geproduceerde hernieuwbare stroom is in Nederland met 18 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Nu wekken windmolens nog altijd het meeste groene stroom op, maar de zonnepanelen winnen terrein.

Steeds meer huishoudens beschikken over zonnepanelen. Onder andere door de btw teruggave, wordt het plaatsen van zonnepanelen voor steeds meer huishoudens aantrekkelijk. In totaal steeg het aandeel hernieuwbare stroom - dat is opgewekt met zonnepanelen - met drie procent.

Aantal zonnepanelen stijgt snel

In Nederland wordt 49 procent van de hernieuwbare elektriciteit opgewekt door middel van windmolens. In totaal produceerde Nederland 21,8 miljard kilowattuur aan hernieuwbare stroom. Zowel zonnestroom als biomassa zorgen voor ongeveer 25 procent van de opgewekte elektriciteit.

Wat betreft de stroom uit zonnepanelen gaat het om een stijging van 40 procent. Het vermogen van alle Nederlandse windmolens groeide van 2.400 megawatt naar 6.900 megawatt. Een flinke stijging ten opzichte van bijvoorbeeld de capaciteit van windmolens.

Hernieuwbare energie in de lift

De productie van elektriciteit door windmolens groeide in 2019 met slechts zeven procent. In de komende jaren zal stroom die opgewerkt wordt door windmolens wel belangrijk blijven. Door de opening van verschillende grote windparken op zee, zal het aandeel van windenergie groot blijven.

Het aandeel van hernieuwbare energie stijgt al jaren consequent. Afgelopen jaar werd zelfs voor het eerst meer energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen dan uit steenkool. Een historische mijlpaal in de energiesector. Verwacht wordt dat deze stijging in de toekomst doorzet.