Contact
Mijn UnitedConsumers

Klimaatverandering en meer insecten

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 29 mei 2020

Het klimaat verandert en temperaturen stijgen, zo ook in Nederland. Zomers zijn warmer en winters zijn milder. Ideale omstandigheden voor insecten om te overleven en te verblijven.

De verwachting is dat we de komende jaren meer last gaan krijgen van meer, maar ook nieuwe insecten. Klimaatverandering brengt niet alleen nieuwe insecten met zich mee, maar ook nieuwe gezondheidsrisico’s.

Meer insecten, meer gezondheidsrisico’s

Vorig jaar werd Nederland geteisterd door de eikenprocessierups en inmiddels is ook de bastaardsatijnrups in grote getalen aanwezig op de Nederlandse stranden, blijkt uit een artikel van RTL Nieuws. De haren van beide rupssoorten zorgen voor hevige jeuk en huidirritatie.

Ook muggen zijn door het warme weer eerder actief dan normaal. Een muggenpiek vindt meestal pas eind juni plaats, maar de muggenpiek zou dit jaar door de warme dagen wel eens eerder kunnen komen, zegt WeerOnline.

Een warmer klimaat betekent niet alleen dat insecten in de winter kunnen overleven, maar ook dat Nederland een potentieel leefgebied is voor nieuwe insecten. Een nieuw soort vlinder is misschien onschuldig, maar de tijgermug en de superteek zijn dan weer minder prettig voor mensen.

Tropische verrassingen

Naast de eikenprocessierups en de bastaardsatijnrups, komen er ook steeds meer tropische insecten Nederland verkennen. Zo is ook de superteek in Nederland gespot. De tropische superteek houdt van een warm klimaat en is zeker niet ongevaarlijk. Zo kan dit beestje Krim-Congo overbrengen. In Nederland zijn er nog geen superteken gezien die besmet zijn met het Krim-Congovirus.

De klimaatverandering zorgt er ook voor dat Nederland interessanter wordt voor de tijgermug om te verblijven. Hoewel de tijgermug momenteel niet permanent in Nederland leeft, komt deze mug af en toe Nederland binnen via transport. Een tijgermug kan verschillende soorten ziektes overbrengen, zoals: zika, knokkelkoorts en gele koorts.

Insectenbeet herkennen en behandelen