Contact
Mijn UnitedConsumers

UnitedConsumers als brandstofexpert bij Tros Radar

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 19 april 2010

Op maandag 19 april was Paul van Selms, oprichter en directeur van UnitedConsumers, te gast als brandstofexpert bij het tv-programma Tros Radar. Presentatrice Antoinette Hertzenberg vroeg aan Paul van Selms hoe het kan dat de benzineprijs nu bijna even hoog is als twee jaar geleden, terwijl de prijs voor een vat olie nu 40% lager is dan toen. Bekijk hier de betreffende uitzending terug.

Welke factoren beïnvloeden de olie- en benzineprijs?

Radar heeft de prijzen van twee jaar geleden en nu op een rijtje gezet, rekening houdende met de volgende factoren:

  • Wisselende dollarkoers, is reeds verwerkt in de vergelijking
  • Raffinage capaciteit, nauwelijks verschil tussen toen en nu
  • Wereldgebeurtenissen (o.a. oorlog), gelijk aan twee jaar geleden
  • Accijns, is met 2,5 cent toegenomen, dus relatief weinig van invloed
  • Marge pomphouders, is de afgelopen twee jaar gelijk gebleven

Relatie tussen olieprijs en brandstofprijs aan de pomp

Volgens Paul van Selms is de situatie nu anders dan twee jaar geleden. Toen was de olieprijs in korte tijd fors gestegen naar zo'n 140 dollar per vat. Die hoge prijs hield toen niet lang aan, o.a. doordat er niet echt een structurele en gegronde reden was. Daarom is destijds die plotselinge stijging ook niet volledig verwerkt in de benzineprijzen. Nu is de prijs per vat geleidelijk gestegen sinds de start van de crisis, de verwachting in de markt is dat een prijs van 80 dollar per vat olie langere tijd aan zal houden. Die structurele verwachting maakt dat benzineprijzen nu ook structureel stijgen.

Volgens Tros Radar verdient de hele sector meer geld dankzij de hoge benzineprijs, ten opzichte van de relatief lage olieprijs. Paul van Selms beaamt dat, maar hij plaatst daarbij wel de kanttekening dat dit voor pomphouders niet het geval is. Voor hen is de marge altijd gelijk, zij verdienen niet meer of minder bij een hoge of lage benzineprijs.

Een extreem hoge olie- en benzineprijs maakt niemand blij

Naar waarschijnlijkheid zal de benzineprijs dit jaar niet meer onder de € 1,50 komen volgens Paul van Selms. Toch hebben zowel olieproducerende landen, als oliemaatschappijen weinig belang bij een hoge benzineprijs. Bij dergelijke prijzen worden investeringen in alternatieve brandstoffen namelijk interessanter, wat ertoe kan leiden dat de vraag naar ruwe olie zal dalen.

Bekijk hier de betreffende uitzending terug.