Contact
Mijn UnitedConsumers

Miljoenen minder huisartsbezoeken door Thuisarts.nl

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 14 november 2016

Sinds de komst van Thuisarts.nl is het aantal huisartsbezoeken en telefonische consulten enorm gedaald. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) deden onderzoek naar de invloed van Thuisarts.nl op het zorggebruik bij de huisarts. Uit dit onderzoek blijkt dat er per maand 675.000 huisartsbezoeken per maand minder plaatsvinden. Op jaarbasis zorgt dit voor acht miljoen minder huisartsbezoeken. Wat voor invloed heeft dit op de zorgverzekering.

Thuisarts.nl populair

Op thuisarts.nl zijn ruim 600 medische onderwerpen uitgelicht en in duidelijke taal voor de patiënt herschreven. Hierdoor kan iemand snel en eenvoudig veel informatie vinden aan de hand van klachten of een aandoening. Uit het onderzoek blijkt dat ook ouderen en mensen met een lage sociaal-economische status gebruik maken van de website.

Naast patiënten gebruikt ook negen op de tien huisartsen de website weleens voor informatie en voorlichting. Hierdoor heeft thuisarts.nl zo'n vier miljoen paginaweergaves en 1,6 miljoen unieke bezoekers per maand. De website is sinds het ontstaan in 2012 uitgegroeid tot één van de grootste websites van Nederland.

Besparing van miljoenen euro's

Doordat veel mensen informatie vinden op thuisarts.nl over hun klachten of aandoening, krijgen huisartsen acht miljoen bezoeken per jaar minder. Dit lijkt direct een grote besparing op te leveren voor de gezondheidszorg. Echter is dit helaas niet zo simpel. Wanneer mensen genoegen nemen met de informatie op thuisarts.nl worden bepaalde aandoeningen mogelijk niet op tijd opgespoord. Hierdoor kan de klacht of aandoening verergeren, wat uiteindelijk kan leiden tot een duurdere behandeling.

Huisarts altijd geheel gratis

Een bezoek aan de huisarts zit in de basisverzekering, die voor iedereen verplicht is. Op deze zorg is het eigen risico niet van toepassing, waardoor u niets betaalt wanneer u naar de huisarts gaat. Een bezoek aan de huisarts is dus voor iedereen geheel gratis. Wil uw huisarts verdere onderzoeken verrichten zoals bloedonderzoek, dan betaalt u wel eigen risico hiervoor.

Heeft u een lichamelijke of psychische klacht? Uiteraard kunt u dan thuisarts.nl raadplegen. Wanneer u twijfelt over de behandeling, uw klachten of de aandoening, neem dan contact op met uw huisarts. Gezondheidszorg blijft altijd mensenwerk.

Met een VGZ zorgverzekering via ZorgCollectief UnitedConsumers, bent u uitstekend verzekerd voor huisartsenzorg en krijgt u tot 10% korting op uw zorgpremie. Wilt u meer informatie over huisartsenzorg? Neem dan contact op via zorg@unitedconsumers.com of via 040 - 235 05 60. U krijgt direct iemand aan de lijn die u advies geeft over huisartsenzorg. Dat is wat we doen.