Contact
Mijn UnitedConsumers

Meer dan 1 miljard mensen met hoge bloeddruk: laat u op tijd testen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 17 november 2016

Wereldwijd hebben meer dan een miljard mensen een hoge bloeddruk, blijkt uit onderzoek van The Lancet. Met een wereldbevolking van 7,4 miljard mensen, heeft dus bijna 1 op de 7 mensen last van een te hoge bloeddruk. Dit kan schadelijk zijn voor veel organen en zelfs lijden tot de dood. Het is daarom belangrijk om een hoge bloeddruk tijdig op te sporen en te behandelen. Uw bloeddruk laten meten wordt immers geheel vergoed door de zorgverzekering.

Wat veroorzaakt een hoge bloeddruk?

Verschillende factoren kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken. Het eetpatroon heeft er veel mee te maken. Een hoge zoutinname of weinig groente en fruit kunnen leiden tot een hoge bloeddruk. Ondervoeding of juist obesitas werken tevens een hoge bloeddruk in de hand. Door ondervoeding komt een hoge bloeddruk ook veel voor in armere landen. Luchtvervuiling speelt hierbij ook een rol, waardoor veel mensen in steden met smog een hoge bloeddruk hebben.

Hoge bloeddruk is levensgevaarlijk

Een hoge bloeddruk kan organen aantasten en hart- en vaatziekten veroorzaken. Deze ziektes en aandoeningen kunnen leiden tot beroertes en hartaanvallen. Jaarlijks sterven daarom 7,5 miljoen mensen aan een hoge bloeddruk. Door een toename van obesitas, blijvende ondervoeding in bepaalde gebieden, toenemende luchtvervuiling en slechte eetpatronen in westerse gebieden, is de laatste veertig jaar het aantal mensen met een hoge bloeddruk bijna verdubbeld.

Behandeling en stijgende zorgkosten

Een hoge bloeddruk is goed te behandelen wanneer dit tijdig wordt opgespoord. Medicatie in combinatie met een aangepast eetpatroon en meer beweging brengt de bloeddruk al vaak tot een stabiele en gezonde hoogte.

Door het grote aantal mensen met een hoge bloeddruk stijgen de zorgkosten. Dit gaat niet alleen om de medicatie wanneer een hoge bloeddruk is vastgesteld, maar ook over ziektes en aandoeningen die mensen krijgen door een hoge bloeddruk. De zorgkosten voor de behandeling van deze aandoeningen lopen vaak hoog op. Daarnaast is voorlichting belangrijk om obesitas, zout eten en ongezonde eetpatronen tegen te gaan. De kosten hiervan zien we terug in de stijgende zorgpremie.

Bloeddruk meten bij huisarts is gratis

Weet u eigenlijk wel wat de hoogte van uw bloeddruk is? Naast stijgende zorgkosten is het uiteraard voor uw eigen gezondheid belangrijk dat u weet of uw bloeddruk op een gezonde hoogte is. Tijdige opsporing van een hoge bloeddruk zorgt voor een snelle en effectieve behandeling.

Door erfelijkheid, uw eetpatroon, uw gewicht of uw levensstijl kan uw bloeddruk misschien te hoog zijn. U kunt door middel van een apparaat zelf thuis uw bloeddruk meten of een afspraak maken bij de huisarts. Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed door de zorgverzekering en hiervoor betaalt u geen eigen risico. Het laten opmeten van de bloeddruk is dus voor iedereen geheel gratis. Wacht daarom niet te lang wanneer u twijfelt aan uw bloeddruk.

Bij UnitedConsumers krijgt u tot 10% korting of een kado bij uw VGZ zorgverzekering. Zo bent u uitstekend verzekerd voor huisartsenzorg en andere zorgsoorten, zonder dat u te veel betaalt. Hierdoor houdt u meer geld over om iets leuks van te doen of u krijgt een luxe kado. Aanmelden bij het UnitedConsumers ZorgCollectief is gratis een eenvoudig. Geen gedoe, wel het voordeel.