Contact
Mijn UnitedConsumers

Het Nederlandse zorgstelsel wordt hoog gewaardeerd

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 17 november 2016

Het Nederlandse zorgstelsel wordt hoog gewaardeerd, blijkt uit onderzoek van The Commonwealth Fund (CWF). In dit onderzoek is het Nederlandse zorgstel vergeleken met zorgstelsels in andere hoogontwikkelde westerse landen. Deze landen kijken op tegen ons zorgstelsel.

Hoe werkt het Nederlandse zorgstelsel?

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door Rijksoverheid. Zorgverzekeraars mogen zelf de prijs van de basisverzekering bepalen. Daarnaast is het mogelijk om vrijwillig een aanvullende verzekering af te sluiten, voor zorg die niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Tevens betaalt iedereen die in Nederland werkt een Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Dit bedrag wordt automatisch op het loon ingehouden.

Door dit zorgstelsel betaalt iedereen mee aan de zorgkosten, wat resulteert in goede en toegankelijke zorg voor heel Nederland. Verzekeraars moeten iedereen (ongeacht of iemand veel of weinig zorg nodig heeft) accepteren voor de basisverzekering, maar mogen wel zelf de hoogte van de premie betalen. Dit leidt tot marktwerking en een betaalbare zorgpremie.

Landen kijken tegen Nederlandse zorgstelsel op

Ruim 25.000 volwassenen zijn gevraagd naar hun mening over het Nederlandse zorgstel, met de nadruk op huisartsenzorg en ziekenhuizen. Zorgstelsels in Duitsland, Canada, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Australië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland scoorden slechter dan het Nederlandse zorgstelsel. Ons zorgstelsel blijkt goed te werken en een voorbeeld te zijn voor andere landen.

Positief over huisarts en wachttijden

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders vooral positief zijn over de toegang tot de huisarts en de korte wachttijden. De huisarts is goed bereikbaar, gratis voor iedereen, niemand betaalt hiervoor eigen risico en de wachttijd is kort. Ook over wachttijden in het ziekenhuis zijn Nederlanders tevreden. Zorg buiten kantooruren scoort tevens hoog; de huisartsenpost is goed bereikbaar en de zorg is goed.

Ieder jaar kunt u een nieuwe zorgverzekeraar kiezen voor uw basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen. VGZ is al jaren een betrouwbare zorgverzekeraar die staat voor kwaliteit. Het UnitedConsumers ZorgCollectief geeft tot 10% korting of een kado bij de VGZ zorgverzekering. Zo bent u verzekerd van een uitstekende zorgvergoeding door VGZ en een goedkope zorgverzekering. Aanmelden is gratis en eenvoudig. Geen gedoe, wel het voordeel.