Contact
Mijn UnitedConsumers

Verandering zorgverzekering 2018

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 19 september 2017

Het is vandaag de derde dinsdag van september en dat betekent dat koning Willem-Alexander zijn ritje in de Glazen koets heeft gemaakt. Ook las hij de troonrede voor met daarin de plannen voor de zorg in 2018. UnitedConsumers zet voor u de belangrijkste veranderingen op een rij.

Net als andere jaren gaat de zorgverzekering in 2018 ook weer veranderen. Omdat de overheid meer zorgkosten verwacht, gaan de premies waarschijnlijk omhoog. Naar verwachting stijgen de premies met € 72 per jaar, dat is € 6 per maand. De premiebepaling is voor verzekeraars een richtlijn. Uiterlijk 12 november bepalen ze wat klanten gaan betalen. Het eigen risico wordt in 2018 verhoogd naar € 400,-.

Omdat de premies stijgen, worden huishoudens met een lager inkomen ook meer gecompenseerd. De maximale zorgtoeslag stijgt naar € 131. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag naar € 194,-.

Wijzigingen basispakket

In 2018 worden een aantal vergoedingen toegevoegd aan de basisverzekering.

  • Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste twaalf behandelingen met oefentherapie vergoed.
  • Oncologiepatïenten die immuuntherapie ondergaan krijgen vanaf volgend jaar een vergoeding voor het zittend ziekenvervoer van en naar de behandeling.

Wat viel nog meer op

  • Het kabinet trekt de komende vier jaar zo’n 130 miljoen extra uit voor de verpleeghuiszorg. Het geld is bedoeld voor een wervingscampagne en omscholing. Er is namelijk al jaren een tekort aan personeel in verpleeghuizen. Dit bedrag komt bovenop de 435 miljoen euro die al eerder was bevestigd.

Overstappen

Het is vanaf nu verstandig om de zorgverzekeringen in de gaten te houden. Iedere verzekeraar is vrij in het bepalen van de premie. Uiterlijk 12 november 2017 maken de zorgverzekeraars hun exacte premies bekend. Net als voorgaande jaren houden we bij UnitedConsumers ook in 2018 de premie zo laag mogelijk in samenwerking met VGZ.