Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorg van de toekomst: een online chatbot als huisarts

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 4 juli 2018

Techniek en zorg gaan steeds beter samen. Sommige toepassingen lijken zo uit een sciencefictionfilm te komen, maar techniek ontwikkelt zich altijd sneller dan u denkt. Nieuw op de markt: een chatbot (geautomatiseerde gesprekspartner) kan tegenwoordig het medisch examen van een arts halen.

Slimme robot haalt examen

Het techbedrijf Babylon Health, dat zich compleet richt op artificial intelligence en gezondheidszorg, beweert dat hun bot net zo goed diagnoses kan stellen als een huisarts. De testresultaten liegen er in ieder geval niet om: waar de geneeskundestudent gemiddeld 72 procent goed heeft tijdens het examen, heeft Babylon 81 procent van de vragen correct.

Komt goed van pas in afgelegen gebieden

Ook is de techniek in staat om consulten te geven en notities te maken voor een échte arts. Het gaat zelfs zo ver dat Babylon kan zien of de patiënt bepaalde emoties vertoont tijdens het gesprek. De versie die nu online staat werkt al aardig, maar is erg tijdrovend.
 
Of de robotdokter direct van pas komt in Nederland is nog maar de vraag. Maar ditkan zomaar een goede oplossing zijn voor patiënten in onherbergzame gebieden, oorlogssituaties of iemand die snel advies nodig heeft.

Drukte op dokterspost verlagen

Wel speelt in Nederland hier en daar een tekort aan personeel op doktersposten. In dat soort gevallen kan het algoritme ingezet worden als raadgever, waardoor mensen beter kunnen beslissen of het nodig is om naar een dokter te gaan. In Nederland hebben we al wel een mooi voorbeeld van zo'n toepassing. De app ‘Moet ik naar de dokter’ verlaagt de drukte op huisartsenpraktijken door tips te geven over de klacht. De AI chatbot van Babylon tilt dit soort ideeën naar een hoger plan.