Contact
Mijn UnitedConsumers

Langere schermtijd onder kinderen door coronacrisis

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 4 mei 2020

Sinds de uitbraak van het coronavirus besteden kinderen van de leeftijdsgroep 0 tot 6 jaar 2,5 uur per dag achter een beeldscherm. Vóór de coronacrisis was dit 1 uur en 45 minuten. De leeftijdsgroep van 5 tot 6 jaar keek gemiddeld 3,5 per dag naar een beeldscherm. Vóór de coronacrisis was dit nog geen 2 uur, blijkt uit een onderzoek van het Netwerk Mediawijsheid.

Scholen zijn gesloten

Door de coronacrisis besteden jonge kinderen dus meer tijd op de tablet of achter de tv. Deze stijging heeft voornamelijk te maken met dat kinderen – door de coronamaatregelen - niet naar school kunnen en daarom online lessen volgen en online opdrachten maken. 

Filmpjes kijken en gamen

Het is niet alleen maar schoolwerk dat kinderen aanzet tot meer schermtijd. Kinderen kijken sinds de coronacrisis ook meer filmpjes en spelen meer online games. Vóór de coronacrisis keken ze gemiddeld 1,5 uur naar filmpjes en besteedden ze gemiddeld 30 minuten per dag aan gamen. Sinds de uitbraak van het coronavirus is dit gestegen naar bijna 2 uur filmpjes kijken en 40 minuten gamen per dag.

Ouders minder streng

Van de ouders die meededen aan het onderzoek van Het Netwerk Mediawijsheid, genaamd het Iene Miene Media-Flitsonderzoek, werken er zeven op de tien noodgedwongen thuis. Thuiswerken is voor veel ouders een behoorlijke uitdaging. Naast het proberen te focussen op werk, hebben zij ook de volledige zorg van de kinderen. 

Uit een aanvullend onderzoek van het Landelijk Ouderpanel, een initiatief van Opvoedinformatie Nederland en Ouders & Online, is gebleken dat veel ouders zeggen minder streng te zijn in deze tijden, en de kinderen dus wat meer schermtijd te geven. Slechts 30 procent zegt even streng te zijn als normaal. 

Meer schermtijd: is dat erg?

Nu ouders meer thuiswerken, kunnen ze de kinderen goed in de gaten houden als ze met media en beeldschermen bezig zijn. Veel ouders gaven aan zich zorgen te maken over de veiligheid van hun kind in de online omgeving. Ruim de helft van de ouders is blij dat media er zijn en zij waarderen de mogelijkheid van educatieve spelletjes enorm. 

Onderzoekers stellen dat het goed is als ouders zoveel mogelijk bewust en samen met hun kind media gebruiken. Een goede begeleiding kan leiden tot de juiste leereffecten. "Houd het wel in balans!", luidt het advies van een onderzoeker. Ga dus ook naar buiten, als het kan. Of ga samen koken, lezen of een bordspelletjes spelen.