Contact
Mijn UnitedConsumers

Nederland heeft moeite met behalen klimaatdoelstelling 2020

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 27 februari 2020

Nederland heeft moeite om haar gestelde klimaatdoelstelling in 2020 te behalen, blijkt uit onderzoek van EurostatIn 2018 kwam slechts 7,4% van het energieverbruik in Nederland uit hernieuwbare bronnen. Hoewel Nederland in een stijgende lijn zit, zal de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 hoogstwaarschijnlijk niet behaald worden. 

De EU wil met de klimaatdoelstelling van 2020 dat gemiddeld 20% van de totale energie, duurzaam opgewekt wordt. Dit percentage lag in 2018 al op een gemiddelde van 18%. Zweden is koploper in hernieuwbare energie en zo'n elf andere EU-lidstaten hebben al hun klimaatdoelstelling voor 2020 behaald.

Hoe komt dat eigenlijk?

De reden waarom Nederland het slecht doet ten opzichte van andere EU-lidstaten, heeft voornamelijk te maken met de condities in Nederland. Voor het opwekken van duurzame energie zijn die een stuk nadeliger dan in andere EU-landen. Denk hierbij aan:

  • Nederland is klein, dus is er geen ruimte voor grote zonneparken.
  • Het opwekken van energie uit water (waterkracht) is geen optie door gebrek aan bergen in Nederland.
  • Het publiek toont daarnaast weinig enthousiasme voor windmolens in verband met 'landschapsvervuiling'. 

Ook is Nederland met een redelijke achterstand gestart om haar klimaatdoelstelling voor 2020 te behalen. Sommige landen zijn namelijk al begonnen met een veel hoger percentage. In 1990 kwam 33% van alle energie in Zweden al uit hernieuwbare energiebronnen.  

Wat zijn de plannen?

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zal Nederland in 2020 uiteindelijk op een percentage van 11,4% uitkomen. In 2023 wordt verwacht dat Nederland - door investeringen in windparken op de Noordzee - 16% van de totale energie, duurzaam opgewekt wordt.

Ook wordt er gekeken om - tegen betaling - overschot van groene energie van andere Europese landen over te nemen. Hierdoor wordt de klimaatdoelstelling van Nederland in 2020 - met een klein omweggetje - wellicht behaald.  

Wilt u ook een steentje bijdragen?

Hoewel de klimaatdoelstelling heel Nederland betreft, kunt u natuurlijk zelf ook het een en ander ondernemen om een steentje bij te dragen aan het verbeteren van het milieu door over te stappen op groene energie en uw energieverbruik te verminderen. Leuke bijkomstigheid: wanneer u bespaart op uw energieverbruik, houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven!

Ik wil 100% windenergie

Energie bespaartips