Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonnepanelen breken records zonnig april

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 22 april 2020

In het weekend van 4 april was 40 procent van de elektriciteit in Nederland afkomstig van de zon. Dat komt bijna neer op 5 miljard watt. Een grote piek, dus! De langere dagen en de getroffen maatregelen hebben invloed gehad op deze stijging. Daarnaast nam het elektriciteitsverbruik de afgelopen weken af.

Schonere lucht

De coronamaatregelen hebben een positief effect op het klimaat en dat is direct terug te zien in de lucht. Er vliegen minder vliegtuigen, auto’s staan vaker stil en mensen blijven thuis.

Dit alles zorgt er mede voor dat de lucht schoner wordt en de zon meer kans krijgt om te schijnen. De luchtvervuiling zou met 20 tot 60 procent zijn afgenomen sinds de getroffen coronamaatregelen, zegt het KNMI.

Elektriciteitsverbruik neemt af

De Nederlandse bevolking werkt zo veel mogelijk thuis en veel bedrijven zijn gesloten. Hoewel het stroomverbruik van huishoudens zeer waarschijnlijk stijgt, daalt het stroomverbruik van bedrijven juist.

Bedrijven, van kantoren tot horeca, zijn grootverbruikers als het gaat om stroom. Sluiting van deze bedrijven zou weleens een reden kunnen zijn dat er maar liefst een daling van 10% in het totale elektriciteitsverbruik waargenomen is.

Huishoudens profiteren

Huishoudens met zonnepanelen zijn de grote winnaars in dit verhaal. De opgewekte stroom uit zonnepanelen kan direct gebruikt worden, waardoor een energieleverancier overbodig is.

In de avonden is het daarnaast langer licht, dus blijven de lampen langer uit. Goed voor de consument, want de energierekening daalt. Bovendien draagt het bij aan een beter milieu, want er hoeven minder fossiele brandstoffen gebruikt te worden.

Investeren in zonnepanelen