Contact
Mijn UnitedConsumers

Energierekening dit jaar 170 euro lager

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 19 maart 2020

Volgens berekeningen van het CBS valt de energierekening van Nederlandse huishoudens dit jaar gemiddeld 10 procent lager uit dan in 2019. De jaarlijkse energierekening wordt daarmee gemiddeld 170 euro goedkoper. In totaal zijn huishoudens om en nabij 1.574 euro per jaar kwijt aan stroom en gas in 2020.

Eenpersoonshuishoudens voorop

Volgens het CBS gaan eenpersoonshuishoudens in een klein nieuwbouwhuis er het hardst op vooruit met een kostenverlaging van 16 procent. Bestaat het huishouden uit twee of meer bewoners in een ouder vrijstaand huis; dan valt de energierekening tot en met 4 procent lager uit.

De berekeningen zijn gebaseerd op een gemiddeld energieverbruik. Het percentage en bedrag kunnen dus verschillen per huishouden. Het CBS rekent met een stroomverbruik van 2450 kilowattuur en 1197 kubieke meter gas op jaarbasis. Dit ligt iets onder het gemiddelde energieverbruik van voorlichtingsinstituut NIBUD.

Lagere leveringskosten, hogere heffingskorting

Dat huishoudens erop vooruitgaan is niet gek. De overheid heeft de heffingskorting namelijk flink verhoogd. Deze heffingskorting is een korting op de energiebelastingen. In 2020 ligt het kortingsbedrag 216 euro hoger t.o.v. 2019.

De belasting op energie steeg twee jaar geleden aanzienlijk. Zo kon de overheid extra investeren in duurzame energieprojecten. Met het verhogen van de heffingskorting compenseert de overheid consumenten. 

En er is nog een meevaller voor consumenten: de leveringskosten voor energie dalen met 81 euro per jaar. De leveringskosten zijn onderdeel van de energieprijzen voor consumenten. In januari 2020 zagen consumenten de Gemiddelde Landelijke Energieprijs al dalen met een paar cent. Deze trend heeft zich in het eerste kwartaal doorgezet.

Extra besparen op de energierekening

Consumenten kunnen jaarlijks een flink bedrag besparen door energieprijzen met elkaar te vergelijken. Voor huishoudens met een vast of variabel contract is het altijd verstandig om na één of drie jaar te onderzoeken welke leverancier een voordeliger tarief rekent ten opzichte van het huidige contract. Consumenten kunnen daarnaast extra besparen op de energierekening door hun stroom- en gasverbruik te verminderen.

Goedkope energie

Energie bespaartips