Mobiel internet: altijd en overal online

Wie mobiel internet heeft, wil niet anders meer. Achteraan in de file leest u op internet waarom u nu weer vast staat. In de trein leest u alvast uw e-mail voor de drukke werkdag begint. En op een feestje kunt u uw nieuwe contacten direct toevoegen aan uw LinkedIn of Facebook account. Mobiel internet is een verrijking van het dagelijkse leven.

Altijd onderweg met mobiel internet

Met een smartphone wordt mobiel internet helemaal gemakkelijk. Verschillende apps leiden u direct naar de juiste informatie op het wereldwijde web en voorzien u van de informatie die u nodig heeft. Benieuwd welke smartphone het beste bij u past? Bij ons kunt u eenvoudig smartphone vergelijken.

Ontwikkelingen rondom mobiel internet

Mobiel internet ontwikkelt zich razendsnel. Het startte met het langzame GSM netwerk waarmee u mobiel op internet kon. In 2001 werd de iets snellere 2G verbinding (GPRS) geïntroduceerd. En een dikke tien jaar later wordt het razendsnelle 4G (LTE) netwerk uitgerold. Tot nu toe zijn de volgende varianten van mobiel internet verschenen:

De snelheid rondom deze netwerken varieert nogal. Om u hier een idee van te geven, laden we een bestand van 400 KB. De duur hiervan bedraagt per netwerk:

Netwerk Downloadsnelheid Totaal
GSM 9,6 KB per seconde 5:30 min
GPRS (2G) 52 KB per seconde 1 min
UMTS (3G) 384 KB per seconde 8 sec
LTE (4G) 20 MB tot 100 MB per seconde max 0,1 sec

 

Over WAP, GPRS (2G) en UMTS (3G)

Laten we bij het begin beginnen. Dat is in 1999, toen mobiel internet nog gewoon WAP heette. WAP staat voor Wireless Application Protocol. Het komt erop neer dat het de internationale standaardmethode was voor het aanbieden van mobiel internet. Het betrof een langzame GPRS-verbinding, maar voor wie niet heel intensief gebruik maakte van mobiel internet was het een prima dienst. GPRS staat trouwens voor General Packet Radio Service, maar dat mag u weer vergeten.

GPRS was de tweede generatie draadloos systeem voor mobiele communicatie, 2G. Het was het opstapje naar 3G, ook wel UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) genoemd. 3G is een verbeterde en snellere versie van 2G. Met 3G kunt u:

  • Internetpagina’s veel sneller laden.
  • Online video’s bekijken via YouTube.
  • Online muziek luisteren via een radiostation.

Met de introductie van 3G in 2004 werd mobiel internet langzaamaan een serieuze vervanger van internet op een vaste pc. Sinds 2008 is mobiel internet dan ook echt een begrip geworden. Vanaf dat jaar vormde mobiel internet de basis van elke smartphone. Een telefoon abonnement met mobiel internet werd langzaamaan een gegeven. Omdat mobiel internet zo vanzelfsprekend is geworden, moet u wel oppassen met uw dataverbruik. UnitedConsumers heeft enkele tips verzameld om dit verbruik binnen de perken te houden, zodat uw telefoonrekening niet teveel oploopt.

4G: Een nieuwe evolutie

Het draadloos systeem voor mobiele communicatie van de vierde generatie is de LTE technologie: Long Term Evolution. Deze technologie is wel vijf tot tien keer sneller dan 3G. Omdat 4G de nieuwste technologie voor mobiel internet is, kunnen alleen de nieuwste smartphones en tablets het gebruiken. Een gewone mobiele telefoon en de oudere smartphones zijn helaas niet  geschikt voor het nieuwe netwerk. Daarom blijven het 2G- en 3G-netwerk gewoon bestaan.

Als u een smartphone heeft die het 4G-netwerk ondersteunt, dan heeft u nog een mobiele provider nodig die 4G aanbiedt. De netwerken 2G en 3G worden door elke mobiele provider aangeboden. Lees meer over mobiele telefonie.

Wifi als grootste concurrent van mobiele netwerken

Waar 2G, 3G en 4G betaalde netwerken zijn, bestaat er nog een ‘gratis’ variant: wifi. Wifi staat voor draadloze datanetwerken. Het  komt erop neer dat u, net als bij 2G, 3G en 4G, draadloos internet heeft. Groot verschil met deze netwerken is dat u voor wifi geen mobiele provider nodig heeft. Het is een standaard functie op uw smartphone, tablet en laptop waarmee u mobiel kunt internetten. Er moet dan wel een open wifi hotspot in de buurt zijn. Handig als u in het buitenland bent.