Contact
Mijn UnitedConsumers

Cijfers overstappers 2020 zijn binnen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 6 mei 2020

Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat 6,5 procent van de verzekerden wisselden van zorgverzekeraar. In het nieuwe rapport “Verzekerden in Beeld”, presenteert Vektis gedetailleerde cijfers over het overstapseizoen. UnitedConsumers zet de opvallendste bevindingen uit het rapport op een rij.

Vrijwillig eigen risico wordt vaker verhoogd

Uit cijfers blijkt dat 13,3 procent van de verzekerden in 2020 kiest voor een verhoging van het eigen risico, wat ook wel het vrijwillig eigen risico wordt genoemd. Dit percentage is in de afgelopen 10 jaar verdubbeld.

Het eigen risico is vrijwillig te verhogen met 100, 200, 300, 400 tot maximaal 500 euro. Een verhoging van het eigen risico betekent een korting op de zorgpremie. Van alle verzekerden die kiezen voor een vrijwillig eigen risico, heeft 75,5 procent het eigen risico verhoogd met 500 euro tot een totaal eigen risico van 885 euro. 

Naturapolis het meest populair

In 2020 koos 76 procent van de verzekerden voor een naturapolis. Ten opzichte van de restitutiepolis - waar slechts 18 procent van de verzekerden voor koos – is de naturapolis de meest populaire basisverzekering. 

Met een naturapolis hebben verzekerden een ruime keuze in gecontracteerde zorgverleners. Indien een verzekerde kiest voor een gecontracteerde zorgverlener, worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar. Mocht de verzekerde kiezen voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan wordt enkel een deel van de zorgkosten vergoed door de zorgverzekeraar. 

Een restitutiepolis is vaak duurder dan een naturapolis. Dit komt doordat verzekerden bij een restitutiepolis een volledig vrije keuze in zorgverleners hebben. Bovendien krijgen verzekerden bij een restitutiepolis – anders dan bij een naturapolis - de zorgkosten bij niet-gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed.

Aanvullende verzekeringen

Een basisverzekering is verplicht, maar vanuit de basisverzekering wordt niet alle zorg vergoed. Indien verzekerden een vergoeding willen voor bijvoorbeeld tandheelkundige zorg of fysiotherapie, zijn zij in de meeste gevallen genoodzaakt om een aanvullende verzekering af te sluiten. In 2020 kiest 83,3 procent van de verzekerden voor een aanvullende verzekering. 

Ruim 79 procent van de verzekerden, van 18 jaar en ouder kiest, voor een tandartsverzekering als aanvullende verzekering. Hiervan kiest 70 procent voor een aanvullend pakket, waar een tandartsverzekering als onderdeel is opgenomen. Verzekerden onder de 18 jaar kiezen minder vaak voor een tandartsverzekering, omdat de basisdekking van tandzorg is opgenomen in de basisverzekering.