Contact
Mijn UnitedConsumers

Steeds meer huishoudens kiezen voor een vast energiecontract

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 9 november 2023

Het prijsplafond vervalt per 1 januari 2024. Voor u betekent het dat u de tarieven in uw energiecontract gaat betalen. Mogelijk doet u dit nu al, als uw tarieven lager zijn dan de plafondprijs. Maar voor veel huishoudens dreigen zo de energiekosten te gaan stijgen. Dat is onnodig: het is namelijk momenteel mogelijk om voordelig, met tarieven onder het prijsplafond, een energiecontract af te sluiten.
 

Hiervoor waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), toezichthouder op de energiemarkt. Uit de maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie blijkt dat 6 procent van de huishoudens in Nederland hogere energietarieven dan het prijsplafond heeft. Dit komt doordat de energieprijzen gedaald zijn ten opzichte van het begin van 2023.


Voordelig nieuw energiecontract

Zijn uw huidige energietarieven ook hoger dan het prijsplafond? Oftewel, betaalt u volgens uw energiecontract meer dan € 0,40 per kWh stroomverbruik en meer dan € 1,45 per m3 gasverbruik? Dan is het bijna altijd voordelig om energie te vergelijken en over te stappen naar een voordelige energieleverancier.

U betaalt wel een overstapboete bij het voortijdig opzeggen van uw contract. Ging uw huidige contract in vóór 1 juni 2023? Dan valt u onder de oude regeling. De opzegboete is in dit geval een vast bedrag, bijvoorbeeld € 100,- voor een vast contract voor gas en stroom dat binnen 1,5 jaar afloopt. Voor veel huishoudens is het ondanks de opzegboete voordelig om over te stappen, omdat de energierekening een stuk lager uit kan pakken.

Bereken mijn besparing


dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Advies van onze expert

"Als uw huidige energietarieven boven het prijsplafond liggen, dan loont overstappen bijna altijd. Op dit moment zijn de energietarieven bij veel leveranciers lager dan de plafondtarieven."

Dirk Mutsaers - Expert energie


Steeds meer huishoudens met vast contract

De ACM constateert dat het aantal huishoudens met een vast energiecontract snel is gestegen sinds maart 2023. In oktober 2023 waren dit drie miljoen huishoudens, ten opzichte van twee miljoen in maart.

Deze stijging is te verklaren. Ten eerste zijn de energietarieven flink gedaald in de afgelopen maanden, daardoor is een vast energiecontract steeds voordeliger geworden. Daarnaast blijft de ontwikkeling van energieprijzen in de winter van 2023/2024 onzeker. Daarom kiezen steeds meer huishoudens voor de zekerheid van 1 jaar vaste energietarieven.

Kies 1 jaar zekerheid


Alle nieuwsberichten