Is uw smartphone gevoelig voor ransomware?

Ransomware is de nieuwste trend in cybercriminelenland. Bedrijven worden aangevallen met een virus dat computers vergrendelt en om losgeld vraagt. Maar moet u nu ook op uw hoede zijn met het gebruik van uw smartphone? We leggen het even uit.

Ransomware

Begin 2017 werd ransomware voor het eerst verspreid, het virus WannaCry richtte toen bij verschillende bedrijven schade toe. In juni veroorzaakte NotPetya, een variant van het Petya-virus, schade aan computers van bedrijven in de telecom-, energie- en mediasector. Het virus was afkomstig uit Oekraïne. Computers gingen ineens op zwart en op het scherm verscheen een tekst waarin om 300 dollar losgeld werd gevraagd. Het ging dus om ransomware, oftewel: gijzelsoftware.

NotPetya ging vervolgens als een trein en al snel werden bedrijven in Frankrijk, Spanje, India en Rusland getroffen. Zelfs een scheepvaartbedrijf in Rotterdam werd getroffen. Uiteindelijk bleek dat geld innen niet het doel was van de aanvallers en was het dus een actie vermomd als ransomware. Het e-mailadres waarmee ze communiceerden was na een paar uur al geblokkeerd en ontgrendelen van de bestanden werd dus onmogelijk. NotPetya is alleen bedoeld om zichzelf snel te verspreiden en schade aan te richten en was waarschijnlijk een cyberaanval op Oekraïne. Het virus versleutelde ook geen bestanden, maar wiste ze van de harde schijf

Ransomware op smartphones

De meeste ransomeware-virussen besmetten Windows-pc’s, maar ook smartphones kunnen besmet raken. Uit een recent onderzoek van Bitdefender bleek dat cybercriminelen zich steeds meer bezighouden met virussen op smartphones. Elke computer is een doelwit en kan besmet raken met malware, dit geldt dus ook voor uw smartphone.

Uw telefoon bevat vast veel persoonlijke gegevens, zoals foto’s, contacten, video’s en bankgegevens. U bent eraan gehecht, waardoor het een slim object is om te gijzelen. Mensen zijn namelijk snel geneigd te betalen als ze daardoor hun gegevens terug krijgen. Android heeft een stijgend aantal gebruikers en is daarom een groot doelwit.

Er is tussen de besturingssystemen iOS en Android verschillen te vinden in de mate van beveiliging. Over het algemeen krijgen Androidtoestellen minder vaak updates en worden ze niet zo lang ondersteund zoals bij iOS. Apple brengt regelmatig updates uit en gebruikers installeren die over het algemeen snel. Oudere toestellen worden lang ondersteund. Voor criminelen is het daardoor lastig om ze aan te vallen.

Infectie

Hoe komt ransomware op uw telefoon terecht? Door geïnfecteerde APK-bestanden. Deze kunnen buiten de Playstore op uw androidtoestel terecht komen, maar er zijn ook gevallen bekend van malware-infecties die via de Playstore op het toestel kwamen. Bij iOS is dat niet het geval.

Er zijn drie vormen van ransomware. De agressiefste gijzelt uw hele toestel, maar er zijn ook versies die alleen bepaalde persoonlijke bestanden versleutelen. Het virus zoekt dan alle pdf-, AVI-, xls- en jpg-bestanden en versleutelt ze. Er is ook nog een variant die dreigt de boel te beschadigen als er geen geld wordt betaald, maar doet dat niet.

Smartphone beveiligen

Niemand wil bestanden kwijt raken of geld moeten betalen aan criminelen. Daarom is het verstandig om de volgende tips in uw achterhoofd te houden. Zo houd u ransomware weg van uw smartphone. Goed voor elkaar.

  1. Reageer niet op spamberichten. Het klinkt als een open deur, maar cybercriminelen worden steeds handiger in het versturen en opstellen van mails die amper van echt zijn te onderscheiden. Banken versturen bijvoorbeeld nooit zomaar e-mails, kijk daarom goed naar de afzender. Vaak is het daar al te zien als er iets niet klopt. Klik nooit op een link in een spambericht en open ook geen bijlagen, beter nog open deze berichten niet! Verwijder ze en markeer ze als spam.
  2. Bezoek geen verdachte websites of apps. En download ook niet zomaar iets. Tal van websites beloven u gratis software en muziek, maar dan illegaal. Het is vaak lokaas om uw computer te infecteren. Download ook geen apps die niet uit de appstore komen. En lees in de Playstore voor de zekerheid reviews van een app, want het is in het verleden weleens voorgekomen dat er apps met malware in de Playstore stonden.
  3. Zorg dat uw apps up-to-date zijn. En dan vooral de apps met persoonlijke (bank)gegevens of apps waarbij u automatisch bent ingelogd zoals Whatsapp en Facebook. Houd de bescherming altijd up-to-date, want anders worden de meest nieuwe gevaren niet herkend.
  4. Maak regelmatig back-ups. Ransomware is heel erg moeilijk te verwijderen, als dat al lukt. Zelfs als u het eraf krijgt, zijn bestanden vaak gewoon kwijt. Maak daarom eens in de zoveel tijd een back-up. Dit kunt u automatisch instellen via een externe harde schijf of de cloud. Dit kan ook voorkomen dat u alles kwijt raakt bij een brand, diefstal of verlies.
  5. Zorg dat uw besturingssysteem is bijgewerkt. Mochten er nieuwe virussen rond gaan, dan is uw toestel daar altijd tegen beschermd.

En er is nog meer wat u kunt doen om uw smartphone te beveiligen. Is uw toestel verouderd en daardoor niet meer optimaal beveiligd? Bij UnitedConsumers kunt u eenvoudig smartphones vergelijken. Zo betaalt u nooit te veel voor uw mobiel abonnement. Welke mobiele telefoon past het beste bij u? Bekijk ons uitgebreide assortiment goedkope mobiele telefoons.

Goedkope abonnementen>