Toestelkrediet

Kiest u bij het afsluiten van een abonnement ervoor om het toestel in maandelijkse termijnen te betalen? Dan koopt u sinds januari 2017 volgens de wet het toestel op krediet (koop op afbetaling), ook wanneer u uw abonnement verlengt. Dit heeft de Hoge Raad bepaald. Alle telefoonproviders moeten zich vanaf 2017 aan strengere regels houden bij het afsluiten van een abonnement met toestel. De veranderingen zijn in 2 fases doorgevoerd:

Vanaf 1 januari 2017 valt het kopen van een toestel op afbetaling onder de wet ‘overeenkomst van koop op afbetaling’. U gaat dan een toestelkrediet aan met de telefoonprovider. Deze verscherpte wet- en regelgeving geldt voor alle telefoonproviders in Nederland. U sluit twee overeenkomsten af: één voor uw mobiele telefonie abonnement en één kredietovereenkomst voor uw toestel. Deze wijziging is bedoeld om u als klant te beschermen, omdat het niet altijd verantwoord is om een toestel op krediet te kopen.

Per 1 mei 2017 mogen telefoonproviders niet zomaar krediet verstrekken aan consumenten, maar moeten zij eerst checken of u het toestelkrediet kan aflossen. De telefoonproviders controleren met een Inkomens- en Lastentoets of het verantwoord is dat u een toestelkrediet aangaat. Daarnaast wordt gecontroleerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR) of u kredieten of betalingsachterstanden heeft. Bij een positieve uitkomst kunt u een toestel op krediet kopen. Houdt er rekening mee dat bij een toestelkrediet van meer dan € 250,- u een BKR-registratie krijgt. Wilt u het toestel direct betalen? Dan gaat u geen toestelkrediet aan. Dit betekent dat de telefoonprovider geen Inkomens- en Lastentoets doet en u geen BKR-registratie krijgt.

Wanneer gaat u een toestelkrediet aan?

  • Als u het toestel koopt en deze maandelijks terugbetaalt.
  • Het totale toestelkrediet € 250,- of meer is.

Wanneer gaat u geen toestelkrediet aan?

  • Als u het toestel in één keer betaalt.
  • Uw toestelkrediet minder is dan € 250,-.
  • Als u kiest voor Sim Only of PrePaid abonnement.

Waarom deze veranderingen?

Deze nieuwe regels worden doorgevoerd om u als consument te beschermen tegen overkreditering. Het is namelijk niet altijd verantwoord om een krediet aan te gaan. Wanneer een toestel in termijnen wordt afbetaald, is dit vanaf januari 2017 een vorm van krediet dat onder de ‘Wet op het financieel toezicht’ (Wft) valt. Door deze nieuwe wet- en regelgeving zijn telefoonproviders verplicht om de kosten van een abonnement duidelijker in kaart te brengen voor u. Alle telefoonproviders zijn voortaan verplicht om een krediettabel te tonen met de bekende waarschuwing “Let op: Geld lenen kost geld”. Met de krediettabel krijgt u beter inzicht in de opbouw van uw abonnement en kunt u eenvoudig kredieten met elkaar vergelijken.

Veel voorkomende vragen

De wijzigingen roepen hoogstwaarschijnlijk wat vragen bij u op. Hieronder vindt u antwoord op de meest voorkomende vragen:

Wat is toestelkrediet?
Sluit u een nieuw abonnement af met toestel en betaalt u uw toestel niet direct, maar gedurende de looptijd van uw contract? Dan gaat u een toestelkrediet aan met uw telefoonprovider. Het toestelkrediet betaalt u in 12 of 24 maanden af. Zodra u de laatste termijn heeft betaald, vervallen de kosten voor uw toestel en betaalt u alleen nog uw mobiele telefonie abonnement (bellen/sms/internet).

Betaal ik rente over mijn toestelkrediet?
Bij het afsluiten van een abonnement met toestel zult u voortaan de bekende waarschuwing “Let op: Geld lenen kost geld” zien. Telefoonproviders zijn wettelijk verplicht deze melding te tonen. U betaalt echter nooit rente over uw toestelkrediet. Een toestel heeft dezelfde prijs als u deze in één keer betaalt of gespreid in termijnen. Welk toestel u ook kiest, de rente is altijd 0%.

Wat is een krediettabel?
Vanaf januari 2017 zijn alle telefoonproviders verplicht om een krediettabel te tonen. Hierin worden de kosten die u betaalt voor het toestel gespecificeerd.

Totale toestelkosten Eenmalige betaling Totaal kredietbedrag Termijn-bedrag Duur overeenkomst Debetrentevoet
/JKP
€ 672,00 € 264,00 € 408,00 € 17,00 24 mnd 0%

Totale toestelkosten: het bedrag dat het gekozen toestel daadwerkelijk kost.
Eenmalige betaling: de eenmalige bijbetaalprijs van het toestel. Deze prijs is afhankelijk van het gekozen abonnement en de looptijd.
Totaal kredietbedrag: het maximale toestelkrediet dat de telefoonprovider aanbiedt voor het gekozen toestel. Termijnbedrag x de duur van de overeenkomst
Termijnbedrag: het maandelijkse bedrag dat u betaalt voor het toestel.
Duur overeenkomst: de looptijd waarin u het toestelkrediet afbetaalt. Dit kan 12 of 24 maanden zijn.
Debetrentevoer/JKP: het rente percentage die u over het toestelkrediet betaalt. Deze is altijd 0%. JKP: Jaarlijks Kosten Percentage.

Krijg ik automatisch een toestelkrediet?
Heeft u nog een lopend abonnement waar het toestel bij in zit? Dan verandert er niets.
Vraagt u in 2017 een abonnement aan en kiest ervoor uw toestel in maandelijkse termijn te betalen? Dan wordt voortaan eerst gecheckt of u kredietwaardig bent. Bij een toestelkrediet van € 250,- of meer krijgt u een BKR-registratie. Deze regels gelden voor zowel bestaande als nieuwe klanten.

Kan ik meerdere toestellen op krediet kopen?
Het is zeker mogelijk om meerdere toestellen in combinatie met een abonnement op krediet te kopen. Het krediet van de toestellen samen mag niet meer zijn dan € 1000,-. Elk toestel wordt bovendien behandeld als een apart krediet. De telefoonprovider zal bij elk krediet opnieuw uw gegevens controleren met een Inkomens- en Lastentoets en een BKR-check.

Mobiel abonnement bij UnitedConsumers

Via UnitedConsumers ontvangt u korting op uw mobiele abonnement. Zo blijft mobiel bellen ook in 2017 goedkoop. Stel het abonnement samen dat het beste bij uw belgedrag past. Bent u tevreden met uw huidige provider en wilt u graag uw toestel behouden? Stap dan over naar Sim Only. Zo bent u maandelijks een stuk voordeliger uit. Bent u toe aan een abonnement met nieuw toestel? Kies dan voor een abonnement met toestel. U kunt kiezen om het toestel direct of in maandelijkse termijnen af te betalen. Dat is wat we doen.