Cursus omgaan met een ziekte of aandoening

Wist u dat aardig wat zorgverzekeraars baklessen vergoeden in hun aanvullende zorgverzekering? Onmogelijk? Niet als die baklessen levens kunnen redden. Of op z’n minst levens kunnen veraangenamen.

Ook bij de goedkope zorgverzekering van UnitedConsumers worden er diverse cursussen vergoed.

Waarom cursussen in de zorgverzekering

Weinig is vervelender dan te horen krijgen dat u moet gaan leren leven met een ziekte. Los van de lichamelijke klachten of ongemakken komt heel uw leven op z’n kop te staan. Opeens zijn er allemaal leefregels om rekening mee te houden. Medicijnen neemt u overal mee naar toe, en daar moet u op de gekste tijdstippen mee aan de slag. Of u moet altijd rekening houden met wat u eet, in ieder restaurant en elke keer als u bij vrienden thuis gaat eten. De meeste ziektes kunnen uw leven ingrijpend veranderen.

Om te leren leven met die nieuwe leefregels bieden veel patiëntenorganisaties cursussen aan. Veel aanvullende zorgverzekeringen bieden vergoedingen voor deze vorm van preventieve zorg.

Welke cursussen zijn er?

Vergoedingen voor baklessen zijn er echt. Voor mensen met een glutenallergie is dat een hele uitkomst. Zo’n allergie heeft een zeer grote impact op iemand zijn eetgewoontes. Er zijn cursussen voor alle (langdurige) ziektes en aandoeningen. Leren omgaan met de symptomen van een chronische ziekte bijvoorbeeld. Of een cursus voor nieuwe rolstoelrijders.  Al deze cursussen zijn erop gericht om de patiënt zoveel mogelijk zelfredzaamheid en een stukje zelfwaakzaamheid te geven. Hierdoor ontstaat minder druk op de professionele zorg, waardoor de totale zorgkosten in Nederland afnemen.

Weten welke cursussen u kunt volgen? Neem contact op met uw zorgverzekeraar of patiëntenvereniging (of GGD of GGZ).