Contact
Mijn UnitedConsumers

Niet alle kinderen gaan op tijd naar de tandarts

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 6 maart 2020

Ouders van kinderen onder de achttien hebben in veel gevallen niet door dat een tandartsbezoek voor kinderen wordt gedekt vanuit de basisverzekering. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) trok in september aan de bel, omdat ruim 600.000 kinderen niet of zelden naar de tandarts gaan.

Voor zorgverzekeraars is het belangrijk dat kinderen op tijd een periodieke controle krijgen om zo hogere kosten in de toekomst te voorkomen. Volgens de ANT konden zorgverzekeraars - op basis van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) - ouders niet informeren dat de mondzorg vanuit het basispakket komt voor kinderen.

Verzekeraars mogen wel een seintje geven

Een verzekeraar kan - op basis van declaratiegeschiedenis van verzekerden - achterhalen of kinderen wel of niet naar de periodieke controle gaan. Deze declaratiegegevens zijn persoonsgegevens die een bedrijf niet zomaar mag gebruiken.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft inmiddels in een reactie laten weten dat het niet verboden is om verzekerden bewust te maken van de mogelijkheden van het basispakket. Het is dus geoorloofd om in deze situatie klantgegevens in te zetten. 

Wat krijgen verzekerden tot 18 jaar vergoed?

De vergoedingen komen voor verzekerden tot en met 18 jaar vanuit het basispakket. Jongeren en kinderen zijn gedekt voor onder andere periodieke controles, tandsteen verwijderen, vullingen en chirurgische hulp. Voor volwassenen wordt enkel chirurgisch tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en een uitneembaar kunstgebit vergoed vanuit de basisverzekering.


Aanbevolen voor u