Android besturingssysteem

Als u een smartphone koopt, is de kans groot dat deze draait op het besturingssysteem Android. De meeste grote smartphonemerken, zoals Samsung, Huawei en Nokia, hebben gekozen om hun telefoons met Android te laten werken. Daarnaast wordt Android ook gebruikt op andere apparaten, zoals tablets, smartwatches en smart-tv’s. Omdat Android wereldwijd op zo’n 2,5 miljard apparaten draait, is Android het meest gebruikte besturingssysteem. Op deze pagina geven we u graag meer informatie over Android. 

Wat is Android?

Het besturingssysteem Android is ontwikkeld door Google. In eerste instantie is het ontwikkeld voor het bedienen van smartphones en tablets. Maar met de opkomst van andere smartapparaten, wordt de software ook voor bijvoorbeeld tablets en smart watches gebruikt. Er zijn zelfs auto’s uitgerust met het Android besturingssysteem.

De kracht van Android komt uit het feit dat het open source-software is. Dit betekent dat iedereen de code mag gebruiken en zo kan programmeren dat er nieuwe apps en toepassingen ontstaan. Hierdoor zijn er talloze apps die u kunt gebruiken op een Android-smartphone. Uiteraard zorgt ontwikkelaar Google ervoor dat Android regelmatig geüpdatet en bijgewerkt wordt, om zo mogelijke beveiligingsrisico’s uit te sluiten.

Waarom Android?

Android heeft verschillende voordelen. Zo is een Android smartphone vaak goedkoper dan een iPhone, waar het besturingssysteem iOS opdraait. Android smartphones zijn er in verschillende prijsklassen, variërend van budget tot high-end. Zo is er dus altijd wel een telefoon te vinden die past bij uw budget.

Voor Android worden veruit de meeste apps ontwikkeld. Bovendien kunt u als gebruiker zelf bepalen hoe uw smartphone wordt ingericht. Het is heel eenvoudig om apps te installeren en vanaf de computer kunt u gemakkelijk bestanden overzetten naar de telefoon. Ook zijn er talloze thema’s waardoor u de schermen op uw smartphone een geheel eigen look geeft.

Deze toegankelijkheid van Android heeft bovendien als voordeel dat u andere (Google) diensten kunt koppelen aan uw smartphone. Zo kunt u heel eenvoudig ook uw agenda, e-mail, contactlijsten en foto’s synchroon gebruiken op een Android telefoon.

Android versies

Android bestaat al sinds 2003 en door de jaren heen zijn er nieuwe versies uitgebracht. De eerste Android-versie voor smartphones verscheen in 2008. Deze werd uitgebracht als Android 1.0 Angel Cake – een speelse naam die de toon zou zetten voor alle Android-versies die nog zouden volgen, tot versie 10:

De eerste versies van Android worden inmiddels niet meer ondersteund. De nieuwere versies, vanaf Android 7, worden regelmatig bijgewerkt, waardoor deze veilig te gebruiken zijn.

Android One en Android Enterprise Recommended

Ieder jaar wordt er een nieuwe Android-versie uitgebracht, maar daarnaast is er nog een andere versie van dit besturingssysteem: Android One. Ook heeft Androidontwikkelaar Google sinds enkele jaren onder de noemer Android Enterprise Recommended speciaal voor organisaties een nieuwe dienst gelanceerd.

Android One

Sommige smartphonemerken kiezen ervoor om hun telefoons te leveren met Android One. Dit is een uitgeklede versie van het besturingssysteem en is daardoor heel gebruiksvriendelijk. Android One heeft namelijk op iedere telefoon dezelfde look. Onoverzichtelijke thema's en overbodige apps behoren hiermee tot de verleden tijd.

Een ander groot pluspunt van Android One is de beveiliging. Iedere Android One-smartphone ontvangt twee jaar lang updates voor de Androidversie en drie jaar lang beveiligingsupdates. Dit is langer dan bij smartphones met de ‘gewone’ Android.

Android Enterprise Recommended

Veel organisaties schaffen smartphones voor zakelijk gebruik aan. Met de dienst Android Enterprise Recommended wilt Google dit makkelijker maken. Dit initiatief helpt bedrijven met het selecteren van Android-apparaten voor hun medewerkers. In de praktijk blijkt dat dit, door het grote aanbod, vaak nogal een ingewikkeld klusje is. 

Android Enterprise Recommended bevat een aantal richtlijnen waar apparaten aan moeten voldoen. Op die manier kan een organisatie beter een selectie maken. Bovendien geeft dit de zekerheid dat er een geschikt toestel voor zakelijk gebruik wordt gekozen.