Gehoorschade vergoeding

Bij gehoorschade of een piep in het oor kunt u een vergoeding krijgen voor een gehoorapparaat vanuit uw zorgverzekering. Wat is precies gehoorschade en wat wordt hiervoor vergoed?

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
 
Eigen bijdrage van toepassing
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
vinkje Eigen risico van toepassing
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wat is gehoorschade en een piep in het oor?

Gehoorschade is verslechtering aan het gehoor. Dit kan ontstaan door ouderdom, maar in veel gevallen ontstaat gehoorschade door te lange blootstelling aan te hard geluid. Gehoorschade kan ook ontstaan door een ziekte of aandoening. Het gehoor kan langzaam steeds meer verslechteren of in één keer veel minder zijn.

Een piep in het oor is ook een vorm van gehoorschade. De piep in het oor wordt ook wel tinnitus genoemd. Ook dit komt vaak door te lange blootstelling aan hard geluid, maar de piep in het oor kan ook ineens ontstaan door een ziekte of aandoening.

Om te bepalen hoe erg de gehoorschade of de piep in het oor is, wordt er een audiogram gemaakt tijdens een audiologisch onderzoek.

Vergoeding vanuit de basis- en aanvullende verzekering

Wanneer u last heeft van gehoorschade gaat u naar een audicien. De audicien stelt vast in welke categorie uw gehoorschade valt. Afhankelijk van de categorie wordt u mogelijk doorverwezen naar een audiologisch centrum. Heeft u minimaal 35 dB gehoorverlies door uw gehoorschade? Dan krijgt u een gehoorapparaat vergoed vanuit de basisverzekering. Ongeacht de categorie van uw gehoorverlies.

Bij een piep in het oor wordt u tevens doorverwezen naar een audiologisch centrum. U komt dan mogelijk in aanmerking voor een tinnitusmaskeerder, die de piep in uw oor vermindert.

Aanvullende zorgverzekering Vergoeding
VGZ Aanvullend Beter: € 250,- per jaar
VGZ Aanvullend Best: € 500,- per jaar
VGZ Single/Duo Uitgebreid Pakket: € 250,- per jaar
VGZ Gezin Uitgebreid Pakket:   € 250,- per jaar
VGZ Vitaal Uitgebreid Pakket: € 350,- per jaar

Eigen bijdrage

U betaalt 25% van uw gehoorapparaat of tinnitusmaskeerder zelf. Dit is de wettelijke eigen bijdrage die geldig is voor iedereen vanaf 18 jaar. Deze eigen bijdrage kunt u vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekering.

Vergoeding eigen bijdrage vanuit de aanvullende verzekering

De 25% wettelijke eigen bijdrage krijgt u vergoed vanuit verschillende aanvullende verzekeringen. U heeft daarin namelijk een budget voor hulpmiddelen, dat u onder andere aan deze eigen bijdrage kunt besteden.


Eigen risico van toepassing

Op de vergoeding van een gehoorapparaat is voor iedereen van 18 jaar en ouder het eigen risico van toepassing.

Verwijsbrief nodig

Wanneer uw triage-audicien een contract heeft met VGZ, heeft u geen verwijzing nodig. In alle andere gevallen wel. U hoeft vrijwel nooit toestemming aan te vragen bij VGZ, met uit zondering van enkele specifieke gevallen. Uw audiologisch centrum weet wanneer u toestemming van VGZ nodig heeft en zal u hier dan over informeren.

Gecontracteerde audicien

Voor een volledige vergoeding, met uitzondering van de eigen bijdrage van 25% en het eigen risico, gaat u naar een audiologisch centrum waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft. Dit zijn audiciens die STAR geregistreerd zijn en het keurmerk dragen voor erkende audiciens. Zo bent u verzekerd van de beste zorg en een optimale vergoeding. VGZ heeft met veel audiologische centra contracten, dus er zit er altijd één bij u in de buurt.

Valt uw gehoorschade in categorie vier of vijf, dan moet een audicien ook CvC gecertificeerd zijn. Dit zorgt ervoor dat u de beste zorg krijgt voor uw gehoorschade.

Wilt u toch naar zorgaanbieder die geen contract heeft met VGZ/Bewuzt? Vraag dan eerst toestemming aan bij VGZ of Bewuzt. Mogelijk krijgt u maar een klein deel vergoed.

Zorgverzekering met premievoordeel

UnitedConsumers biedt u 10% korting op de premie van uw VGZ zorgverzekering of een scherpe premie op uw Bewuzt zorgverzekering. Zo bent u gewoon bij VGZ of Bewuzt verzekerd, maar tegen een lagere premie. Bespaar iedere maand op uw vaste lasten en houd meer geld over voor leuke dingen met het UnitedConsumers ZorgCollectief. Meld u direct gratis aan. Geen gedoe, wel het voordeel.

Meld u gratis aan