Auto schorsen: als u uw auto lange tijd niet gebruikt

Bent u van plan om langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg? Dan kunt u uw auto laten schorsen. U bent dan tijdelijk vrijgesteld voor de volgende verplichtingen.

Geld besparen door uw auto te schorsen

Door uw auto te schorsen, kunt u veel geld besparen omdat u geen belasting-, APK- en verzekeringsplicht heeft. Komt u deze verplichtingen niet na wanneer uw auto niet geschorst is, dan loopt u een fikse boete op. Aan het schorsen van uw auto zitten kosten verbonden.

Tijdens de schorsingsperiode mag u met de geschorste auto geen gebruik maken van de openbare wegen in Nederland en het buitenland. Hierbij horen ook zijkanten van de weg, paden, bermen en openbare parkeerterreinen. Het is ook niet toegestaan om uw auto op de openbare weg te parkeren als u uw auto heeft laten schorsen.

Schorsing en WA-autoverzekering

Op het moment dat uw voertuig is geschorst, kunt u uw autoverzekering laten stopzetten. Neem contact op met uw huidige autoverzekeraar om uw verzekering te beëindigen of op te schorten. Zorg ervoor dat u uw schorsingsbewijs bij de hand heeft als u uw verzekering stop laat zetten. Het is wel verstandig uw auto te verzekerd te laten tegen diefstal, brand en beschadigingen.

Nieuwe autoverzekering nodig?

Schorsing en motorrijtuigbelasting (wegenbelasting)

Als uw auto is geschorst hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Na de schorsingsperiode van één jaar wordt uw motorrijtuigbelasting automatisch weer hervat. Krijgt u binnen twee weken geen rekening voor uw wegenbelasting, neem dan contact op met De Belastingdienst

Er geldt een minimum van drie maanden voor de schorsingsperiode. Als u de auto voor een kortere periode schorst, moet u alsnog wegenbelasting betalen over deze periode. Verkoopt u de auto binnen deze periode, dan hoeft u geen wegenbelasting te betalen.

Schorsing en APK keuring

Een geschorst voertuig hoeft niet APK gekeurd te worden tijdens de schorsingsperiode. Als de schorsingsperiode voorbij is geldt de APK-plicht weer. Zorg ervoor dat uw auto aan het einde van de schorsingsperiode weer APK in orde is.

U mag met uw geschorste auto gebruikmaken van de openbare weg om naar een APK keuring toe te gaan. Het is dan wel verplicht om een autoverzekering te hebben. Tevens moet u een vrijstelling aanvragen om de APK-keuring uit te laten voeren. Deze moet u schriftelijk indienen bij De Belastingdienst.

Lees meer over

Kenteken
Auto verkopen
Kentekenplaat
Kentekencard
Kentekenbewijs

> Alles over autoverzekeringen