Waterbesparende douchekop bespaart energie

Of we nu onze handen wassen, het toilet doorspoelen of een lekker warme douche nemen na het sporten. We gebruiken de hele dag door water, totaal al gauw zo’n 120 liter per persoon, per dag. Bijna de helft van dat water wordt verwarmd voor de douche of het bad.

De gemiddelde Nederlander douchet tussen de 8 en 9 minuten per keer en dat 5 dagen in de week. Dat kost niet alleen veel water, maar ook energie om het water te verwarmen. Wilt u gewoon iedere dag kunnen douchen, maar toch besparen op energie? Dan biedt de waterbesparende douchekop een uitkomst!

Besparen op energie is niet moeilijk

Besparen op energie begint bij UnitedConsumers. Kies voor goedkope energie, kies voor energie met korting.

Ik wil direct besparen

Kosten en opbrengsten van een waterbesparende douchekop

Een gewone douchekop verbruikt tussen de 7 en 10 liter water per minuut. Bij de tegenwoordig zeer populaire regendouche (comfort douche) kan dit oplopen tot wel bijna 22 liter per minuut. Met een waterbesparende douchekop gebruikt u al snel 50% minder warm water. In een gemiddeld huishouden scheelt dat jaarlijks zo’n 60 m3 aan gas om het water te verwarmen, wat neerkomt op ongeveer €50,00.

Type douchekop Hoeveelheid warm water per minuut
Spaardouche 4,3 - 6,9 liter
Energieklasse A 7,0 - 8,7 liter
Standaard 8,8 - 11,5 liter
Energieklasse B 11,6 - 14,4 liter
Comfort douche 14,5 - 17,3 liter
Energieklasse C 17,4 - 21,9 liter

Bron: Milieu Centraal

Test uw douchekop

Op de verpakking van een nieuwe douchekop staat niet altijd vermeld of het om een waterbesparende douchekop gaat. Als u niet zeker weet welke douchekop u momenteel heeft, kunt u dit eenvoudig testen door het douchewater 1 minuut lang in een emmer te laten stromen. Als er meer dan 7 liter in de emmer zit, heeft u nog geen zuinige douchekop. Een nieuwe waterbesparende douchekop kost tussen de € 10,- en € 45,- en verdient zich dus binnen een jaar terug.

Tapdrempel

Let bij de aanschaf van een waterbesparende douchekop altijd op de tapdrempel van uw ketel. Dit is de minimale hoeveelheid water die door de ketel moet stromen om te beginnen met verwarmen. Een tapdrempel van 1,6 liter of lager is geschikt om te combineren met een waterbesparende douchekop.

Minder water, hetzelfde comfort

Het is natuurlijk fijn dat u water en energie bespaart met een waterbesparende douchekop. Maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van het comfort. Veel mensen denken dat een waterbesparende douchekop een kleine straal geeft en dus zorgt voor weinig comfort. Een hardnekkig misverstand: door een speciale techniek laat een waterbesparende douchekop minder water door dan een gewone douchekop, maar blijft het douchegevoel hetzelfde. Gemakkelijk energie besparen dus!

Bespaar op energie: meer over verwarming

Met een waterbesparende douchekop verbruikt u minder water en energie, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om thuis energie te besparen op verwarming.