Gloeilampen: grootverbruikers in energie

Meer dan een eeuw heeft de vertrouwde, traditionele gloeilamp de wereld van licht voorzien. Het was een magische uitvinding; een klein glazen bolletje met een gloeidraad dat ruimtes en vertrekken kon verlichten. Toch stonden gloeilampen al langer bekend om het lage rendement. Een gloeilamp gebruikt namelijk veel energie en produceert slechts een kleine hoeveelheid bruikbaar licht. Een groot gedeelte van de energie gaat verloren aan warmte tijdens de verbranding van de gloeidraad. Niet echt handig als u energie wilt besparen.

Verbod op de gloeilamp

Omdat veel energieverbruik slecht is voor het milieu en er inmiddels al verschillende energiezuinige alternatieven voorhanden zijn, besloot de Europese Unie om de productie van gloeilampen te verbieden. In Nederland zijn vanaf 2012 geen gloeilampen meer verkrijgbaar.

Hoe werkt een gloeilamp?

Een gloeidraad wordt met elektrische stroom tot een hoge temperatuur verhit, waardoor licht ontstaat. De draad wordt tegen verbranding beschermd door een glazen ballon waarin geen of weinig zuurstof aanwezig is. Door het gebrek aan zuurstof blijft de draad gloeien zonder dat er verbranding ontstaat. Toch verbrandt ook in een afgesloten bol de gloeidraad langzaam maar zeker totdat de draad aan het eind van de levensduur springt. Dan is het tijd om de lamp te vervangen.

Wilt u nog meer besparen op energie? Kies dan voor energie met korting.

UnitedConsumers Energie

Energiezuinige lampen

Het was allemaal helder en overzichtelijk; u kocht een gloeilamp en hoefde alleen te kijken naar de sterkte en de grootte van de fitting. Tegenwoordig is er een overvloed aan verschillende soorten lampen en labels, maar ook een groot verschil in kwaliteit en energiebesparing. Welke lampen zijn nu eigenlijk het zuinigst?

Soort lamp Energiebesparing t.o.v. gloeilamp
TL-lamp 85%
Spaarlamp 80%
Led-lamp 70%
Halogeenlamp met infrarood coating 40%
Halogeenlamp zonder infrarood coating 25%

Bron: MilieuCentraal.nl

Meer informatie over energie besparen met verlichting:

Led-lampen
Tl-verlichting
Spaarlampen
Kerstverlichting
Halogeenlampen

> Meer tips om te besparen op verlichting
> Alle energie bespaartips