Annet van Betuw: “Social media voor ouderen, begin met de basis”

Hoe krijgen we ouderen online op de tablet of smartphone? En is dat eigenlijk wel haalbaar? Social media-coach en trainer Annet van Betuw weet daar alles van. Al ruim 9 jaar verzorgt ze social media-trainingen voor senioren.

ouderen social media banner

“Iedereen kan het leren. Het vraagt alleen meer tijd voor bepaalde generaties, maar ook dat gaat steeds beter.” Zelf is Annet onlangs gestopt met werken, maar liep op digitaal gebied altijd al haar tijd vooruit. Haar eerste kennismaking met het internet vond eind jaren '90 plaats door de zeldzame handicap van haar dochter. Van Betuw zocht mensen die in de zelfde situatie zaten. Eerst via de post, maar dat bleek een lastige klus.

Eind jaren 90 besloten zij en haar man het wereldwijde web te verkennen. Al snel ging er een wereld voor haar open. Vanaf dat moment was Van Betuw overtuigd van de grote voordelen van het internet en technologie. In plaats van het onbekende te vrezen, omarmde ze het nieuwe en begon met het bouwen van een website en groeide met de jaren.

Laat juist in 'het onbekende' een van de grote problemen liggen als het gaat om technologie en senioren. “Het lijkt ingewikkeld en is iets totaal nieuws. Daarom beginnen ouderen er vaak niet aan. Voor deze doelgroep is het belangrijk om te beginnen met de basis van het internet en sociale media. Wat is het, wat kunt u ermee en hoe doet u dat?”

De technologie maakt dat ouderen op een bepaalde manier moeten denken. Annet vraagt dan ook meestal of de deelnemers al met internet om kunnen gaan. "Ze moeten eerst de logica van bijvoorbeeld Google begrijpen, zodat ze weten dat alles zelf opgezocht kan worden, maar dan moet u natuurlijk wel weten wat een zoekbalk is en hoe die eruit ziet."

  Social media voor senioren boek 

Het internet is een plek die voor ouderen veel vragen op kan roepen. “Dan slaat de paniek toe. Help mijn beeld spring op zwart. Waar dient deze knop voor? Straks gaat dit apparaat stuk. Waarom wil dit apparaat zoveel persoonlijke informatie van mij?” Annet stelt ze gerust en helpt bij het vinden van oplossingen.

Ze ziet dat er steeds meer senioren zijn die aan de slag willen met smartphones, tablets en het internet. “Er zijn senioren die nog erg jong van geest zijn. De mensen op mijn training zijn vaak al erg geïnteresseerd, maar komen niet verder zonder uitleg. Tijdens mijn lessen leg ik eerst de basisbegrippen uit en vervolgens vertel ik over de functies van bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Instagram.”

WhatsApp is volgens Van Betuw veruit de populairste app onder ouderen, en dat is niet gek. “Ouderen zien ook in hoe handig dat is. Foto’s, video’s en berichten delen en makkelijk in contact blijven met de familie. Wie wil dat niet. Er moet alleen goed uitgelegd worden waar welke knop voor dient en van daaruit kunnen ze verder gaan ontdekken.”

Facebook is daarentegen het allermoeilijkste om te leren. "Het internet is een andere manier van de denken, maar alles is te leren. Geloof me, veel ouderen zijn nog heel nieuwsgierig en gedreven om nieuwe dingen te leren. Dat heeft niets met leeftijd te maken. We moeten ze alleen op een juiste manier op weg helpen."

Blog homepage