3G internet

Mobiel internetten is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Dat we overal online kunnen zijn, valt ons eigenlijk niet eens meer op. We merken het pas als er een storing in het mobiele netwerk is! Gelukkig worden storingen vaak snel verholpen en daarnaast is men ook druk bezig met het vernieuwen van het netwerk. Daarom wordt het 3G netwerk – waarbij 3G staat voor derde generatie – nu vervangen door het 4G netwerk. Ook het 5G netwerk staat al in de kinderschoenen. Maar wat betekent dat voor u als u altijd 3G internet gebruikt? En wat hebben de vernieuwingen u te bieden? U leest het in dit artikel.

Wat is 3G?

Het mobiele telefoonnetwerk wordt UMTS genoemd: Universal Mobile Telecommunication System. De eerste versie werd 1G genoemd, waarna de opvolger 2G kwam waarmee u kon bellen en sms’en. Met 3G, dat sinds 2004 geldt als standaard voor mobiel internet, konden we ineens internetten op de telefoon.

3G schiep mogelijkheden en als reactie hierop werden de smartphones ontwikkeld. Met het 3G netwerk kon iedereen immers heel de dag online zijn op de mobiele telefoon. Maar tijden veranderen nou eenmaal en wij gaan steeds hogere eisen aan onze smartphones en het mobiele netwerk stellen. Daarom gaat het 3G netwerk verdwijnen.

3G verdwijnt

In de komende tijd zal het verouderde 3G netwerk afgebouwd worden en vervangen worden door 4G internet. Dat is dus eigenlijk heel goed nieuws, want het 4G netwerk is vele malen sneller dan het trage 3G internet waarbij de downloadsnelheid zo rond de 7 Mbit per seconde ligt. Veel smartphones maken automatisch al gebruik van het 4G netwerk. Van het verdwijnen van 3G zal u in de praktijk dus weinig merken.

3G, 4G of 5G – wat is het verschil?

Het verschil tussen 3G, 4G en 5G zit hem vooral in de snelheid van het netwerk. Met een 3G verbinding kunt u bijvoorbeeld prima internetten en afbeeldingen versturen, maar het streamen van uw favoriete serie wordt al een stuk lastiger. Met een 4G verbinding is dit echter geen enkel probleem. Snelheden 3G, 4G en 5G:

  • 3G: circa 7 Mbit per seconde. 
  • 4G: +100 Mbit per seconde. 
  • 5G: 1,25 Gbit per seconde. 

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat muziek streamen met een 3G verbinding betekent dat het een paar seconde kan duren voordat de muziek gaat spelen, terwijl dit met 4G onmiddellijk is. Ditzelfde geldt ook voor het uploaden van foto’s. Waar dit met 3G zo’n 30 seconden kan duren, staan ze er met 4G direct op. Het 5G netwerk is nog volop in ontwikkeling en wordt nog niet gebruikt in Nederland.

Dekking zonder 3G internet

De stekker van het 3G netwerk wordt er uiteraard niet zo maar van de een op de andere dag uitgetrokken. Als u op een plek komt waar geen 3G verbinding (meer) is, zal uw telefoon automatisch overschakelen naar het 4G netwerk. Vrijwel alle nieuwe smartphones (vanaf 2011) kunnen zonder problemen gebruik maken van 4G internet.

De toekomst: 5G

Ondanks dat 4G internet nog niet overal standaard is, wordt er al druk gepraat over de opvolger van dit netwerk: 5G. Telecomproviders en bedrijven onderzoeken daarnaast wat de meest geschikte frequentiebanden zijn om het netwerk zo snel mogelijk te maken. In april 2018 zijn de eerste proeven hiermee gestart. Als het 5G netwerk uiteindelijk beschikbaar is, kunt u rekenen op een razendsnelle en stabiele internetverbinding.