3G internet op elke mobiele telefoon

UMTS, zoals 3G ook wel wordt genoemd, is een derde generatie draadloos systeem voor mobiele communicatie. Of, gemakkelijker  gezegd, met 3G heeft u toegang tot mobiel internet. In Nederland maken de meeste mobiele telefoons met internetverbinding gebruik van het UMTS netwerk. Sinds 2004 geldt 3G dan ook als standaard voor internet op de mobiele telefoon.

Wat is 3G of UMTS?

UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunication System. 3G is de opvolger van 2G. Deze snellere variant van mobiel internet ontketende een nieuwe vorm van mobiele telefonie. Namelijk die van de smartphones. Met 3G werd het mogelijk de hele dag online te zijn. De hogere overdrachtssnelheid zorgt ervoor dat internetpagina’s sneller worden geladen en bestanden sneller worden gedownload.

Lange tijd gold UMTS als hét telecommunicatiesysteem voor mobiel internet. Maar de techniek gaat door. Het 4G netwerk komt om de hoek kijken. Toch zal het nog lang duren voor 3G echt helemaal verdwenen is.

De mogelijkheden van 3G

Met 3G is alles mogelijk. U kunt het zelfs zien als een serieuze vervanger van het internet op een vaste computer. In vergelijking met het vroegere 2G is deze variant een stuk beter en sneller. Met 3G kunt u onder andere:

  • Internetpagina’s veel sneller laden.
  • Online video’s bekijken via YouTube.
  • Online muziek luisteren via een radiostation.

Uitrol van het 3G netwerk

Via een veiling werden in Nederland licenties voor het 3G netwerk in verleend. Voor het aanbieden van mobiel internet zijn namelijk radiofrequenties nodig. En deze frequenties kunnen niet zonder vergunning worden gebruikt. In 2000 hadden de volgende mobiele providers een 3G vergunning verworven:

  • Dutchtone (T-Mobile)
  • Libertel (Vodafone)
  • Telfort
  • KPN

Inmiddels draaien de MVNO’s (Tele2, Youfone etc.) die over de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile opereren ook op het 3G netwerk.