Bluetooth: wat is het en wat kunt u ermee?

Bluetooth is een veelgebruikte manier om draadloos contact te maken tussen mobiele telefoons en andere bluetooth apparaten zoals een laptop of een carkit. Bluetooth wordt gebruikt voornamelijk gebruikt om bestanden te verzenden naar andere telefoons en om verbinding te maken met een headset.

Goedkoop GSM abonnement afsluiten

Ontstaan van bluetooth
Bluetooth is ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Ericsson. In 1994 zocht dit bedrijf naar een manier om draadloos bestanden over te brengen. Voordat bluetooth een standaard onderdeel werd van een telefoon, werd infrarood gebruikt om bestanden uit te wisselen. Het nadeel van infrarood was dat het niet zo snel was en een kort bereik had. Om een goede verbinding tot stand te brengen, moesten de telefoons tegen elkaar gehouden worden.

Als u een goede verbinding wilde hebben om het bestand door te sturen, moest u de telefoons tegen elkaar aan houden. Sindsdien is bluetooth de nieuwe standaard op mobiele telefoons en smartphones.

Hoe werkt bluetooth?
Bluetooth werkt via de 2,5GHz band. 2,5GHz is de benaming van de golflengte waarop het signaal wordt uitgestuurd. Via deze golflengte worden bestanden verstuurd naar een ander bluetooth apparaat. Dit is mogelijk binnen een straal van 10 meter.

Om bluetooth te gebruiken, moet u dit eerst inschakelen op uw mobiele telefoon. Ook moet uw mobiele telefoon zichtbaar zijn voor andere gebruikers. Na het inschakelen en het zichtbaar maken, kunt u foto’s filmpjes, muziek en andere bestanden versturen. U maakt verbinding met het apparaat waar u de bestanden naar wilt sturen. Vervolgens voert u een vrij te kiezen code in, de ontvangende gebruiker voert deze code ook in en het bestand wordt verstuurd.

Verschillende versies van bluetooth
Sinds het ontstaan van bluetooth zijn er diverse versies uitgebracht. Het grootste verschil tussen deze versies is de snelheid waarmee bestanden verzonden kunnen worden. Daarnaast zijn vooral de laatste versies energiezuinig zodat de accu van de mobiele telefoon langer mee gaat.
 
Versie 1.0: datasnelheid van 1Mb per seconde.
Versie 1.2: datasnelheid van 2Mb per seconde.
Versie 2.0: datasnelheid van 6Mb per seconde.
Versie 3.0: datasnelheid van 24Mb per seconde.
Versie 4.0: datasnelheid van 24Mb per seconde (met energiebesparende functie.)

UnitedConsumers schrijft regelmatig over tips, trends en weetjes rondom smartphones en mobiel bellen. Bekijk nu eens ons verhaal over dataroaming in het buitenland.