Evolutie van de smartphone

Weet u nog wanneer u uw eerste mobiele telefoon kocht? Was dit eind jaren negentig? Of kocht u deze pas in het huidige millennium? Een ding is zeker: u was niet de eerste. De evolutie van het mobieltje begon namelijk al veel eerder.

Het begon allemaal in de jaren tachtig. Toen al waren er consumenten die met peperdure mobiele telefoons rondliepen. Van de eerste ‘koelkast’ tot aan de meest moderne smartphones van nu: wij nemen u mee op reis door de geschiedenis van de mobiele telefoon. 

evolutie van de smartphone

De eerste commerciële telefoon

In 1983 kwam de eerste commerciële telefoon op de markt. Waarschijnlijk kunt u zich het niet voorstellen, maar deze telefoon was 30,5 cm groot, had een stand-by tijd van een uur en er kon maar een paar minuten mee gebeld worden. Gelukkig hebben we tegenwoordig kleinere telefoons. In 1989 bracht Motorola de eerste flip-telefoon op de markt: een telefoon met een klepje. Deze telefoon werd gekenmerkt door een rood 8 tekens dotmatrix LED display.

De eerste smartphone

De IBM Simon was de allereerste echte smartphone en kwam in 1994 op de markt. Deze had een gewicht van 510 gram, DOS als besturingssysteem, een uitschuifbare antenne en een monochroom touchscreen. Naast bellen, faxen en sms’en was het mogelijk om e-mails te versturen en spelletjes te spelen. De IBM Simon werd geen daverend succes. En hoewel deze telefoon op niets lijkt op de iPhone of Samsung van nu, werd er een wel een trend gezet. Niet lang na de introductie van IBM Simons toestel kwamen fabrikanten als Nokia en Ericsson met soortgelijke toestellen die steeds weer iets nieuws of beter konden.

Telefoon met toetsenbord

Het was Nokia dat in 1996 een GSM op de markt bracht met een compleet toetsenbord. De Nokia Communicator 9000 maakte het typen een stuk makkelijker. Daarnaast had dit toestel internettoegang en diverse organiseerfuncties. Het was een heuse computer in zakformaat; iedere zelfrespecterende zakenman droomde van dit waanzinnige toestel, of had hem in zijn zak.

In 2001 kwam Nokia met een smartphone met kleurenscherm. Hiermee onderscheidde de telefoonfabrikant zich van fabrikanten als HP, Blackberry en Palm. Zij moesten het toen nog doen met een zwart-wit scherm. Nokia breidde ook de functies uit zodat men ook een agenda, adressenboek, muziekbibliotheek en software als Word en Excel bij de hand had.

De geboorte van de smartphone

Het echte smartphone tijdperk begon pas echt rond 2006. Op dat moment was het besturingssysteem Symbian wereldleider. Dit werd ontwikkeld door Nokia en later sloten andere telefoonfabrikanten zich hier bij aan. Het uiterlijk van de smartphones veranderde: van lompe telefoon die op een vierkante telefoonhoorn leek naar een smalle zakcomputer met groot beeldscherm. In 2005 kwam BlackBerry met een handzaam toestel met lettertoetsenbord op de markt. Het was ook BlackBerry die het ‘pingen’ introduceerde, dit zou later de voorloper van het huidige WhatsApp worden.

De Apple iPhone

In 2007 stond de wereld even op zijn kop toen Apple de eerste iPhone presenteerde.  Een toestel met maar één knop aan de voorkant en een scherm dat wordt bediend met de vingers. Een succes? Reken maar van yes!

Het toestel zat ingenieus in elkaar en de software bleek ook voor gebruikers met weinig technische kennis goed te bedienen. Je kon er muziek mee luisteren en internetten tegelijk! Na het succes van Apples eerste iPhone was het bij de andere telefoonfabrikanten ook snel gedaan met dikke ontwerpen, toetsenbordjes en onhandige software. De iPhone zorgde voor een ommekeer op smartphonegebied.

Het antwoord van Google

Google was ondertussen al een aantal jaar bezig met het ontwikkelen van een mobiel besturingssysteem: Android. Eind 2008 werd de eerste Androidtelefoon aangekondigd: de HTC G1 met als bijnaam de ‘Dream’. De droom was voorzien van een mooi kleurenscherm met compleet lettertoetsenbord en daaronder nog enkele functietoetsen. Qua functionaliteiten legde de GSM het af tegen de iPhone, maar Google deed iets dat Apple niet deed. Google stelde het besturingssysteem gratis beschikbaar voor alle fabrikanten!

Binnen een mum van tijd kwamen Samsung, HTC, LG en Sony met meer Androidtelefoons die steeds dunner en goedkoper werden. Deze toestellen kregen steeds meer functies en bijna alle toestellen waren goedkoper dan de iPhone.

Apple VS Google

Een concurrentiestrijd was geboren. Ieder jaar bracht Apple een nieuwe iPhone uit die beter en mooier was dan zijn voorganger en alle Androidfabrikanten deden hetzelfde. Er kwamen steeds grotere schermen, snellere processoren en in het begin met een eigen softwareschil om Android heen. Op deze manier probeerden zij zich te onderscheiden van de concurrentie. Sony Ericsson kwam met de software Timescape terwijl Samsung met TouchWiz op de proppen kwam. Iedere telefoonfabrikant bedacht zo zijn eigen software om Android een persoonlijke tint te geven.

Het antwoord van Microsoft

Als een van de laatste in rij probeerde Microsoft nog een voet tussen de deur te krijgen. Drie jaar na het introduceren van de iPhone en twee jaar na de introductie van Android ontwaakte de softwaregigant uit zijn slaap. Het was inmiddels 2010. Met veel spektakel werd de Windows Phone gepresenteerd maar een succes bleef uit.

Blik op de toekomst

De afgelopen jaren is het bijzonder snel gegaan op smartphonegebied, zowel met de iPhone van Apple als met de mobiele telefoons van Android. De smartphonepioniers van vroeger verkeren in zwaar weer: de fabrikanten BlackBerry en Nokia verkopen nog maar weinig telefoons en hebben al diverse reorganisaties ondergaan.

Wie voorloper blijft of gaat worden op de huidige technologie blijft gissen. Een ding is zeker: telefoonfabrikanten blijven werken aan vernieuwing én verbetering.

Bij UnitedConsumers schrijven we vaak over tips, trends en ontwikkelingen rondom smartphones en mobiel bellen.