Handsfree bellen: wel of niet?

Wie mobiel wil bellen in de auto doet er goed aan dit handsfree te doen. Toch? Volgens de wet is het verboden om een gsm in uw hand te hebben tijdens het rijden. Wilt u geen boete, dan zou de oplossing handsfree bellen zijn. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Handsfree bellen schijnt namelijk helemaal niet zo veilig te zijn.

Wat is handsfree bellen?

Handsfree bellen is mobiel bellen zonder dat u uw mobiele telefoon in de hand heeft. Vaak is uw telefoon dan aangesloten op een speciale carkit. Het geluid wordt via een luidspreker versterkt en uw stemgeluid wordt via een microfoontje opgevangen. Gebruikt u een koptelefoon, dan kan de microfoon daarin ingebouwd zijn. Het kan ook zijn dat de microfoon in de auto is ingebouwd.

Handsfree bellen: onderzoek naar rijgedrag

In 2012 heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderzoek gedaan naar de invloed van handsfree bellen op rijvaardigheid. Uit dit onderzoek blijkt dat handsfree bellen net zo gevaarlijk is als autorijden met een gsm in de hand. Het grootste probleem blijkt de afleiding te zijn. Of u dan een gsm in de hand houdt of handsfree belt, heeft daar geen invloed op.

Uit een onderzoek van de universiteit van Utah blijkt dat automobilisten die handsfree bellen:

  • Langzamer rijden
  • Veel later remmen
  • Minder alert zijn op de weg

Het soort gesprek heeft ook invloed op het rijgedrag van handsfree bellers. Wie een zwaar gesprek voert, rijdt minder goed dan wie een luchtig gesprek voert. Dit heeft alles te maken met het verdelen van de aandacht. Bij een zwaar gesprek moet namelijk meer worden nagedacht en dat kan uw rijstijl negatief beïnvloeden.

Conclusie: wel of niet handsfree bellen?

Wettelijk gezien mag u gewoon handsfree bellen in de auto. Niet bellen is natuurlijk altijd veiliger dan wel bellen. Om het zo veilig mogelijk te houden kunt u rekening houden met de volgende aspecten.

  • Drukte op de weg
  • Duur van het telefoongesprek: kort of lang
  • Aard van het telefoongesprek: zwaar of luchtig

Overigens blijkt uit meerdere onderzoeken dat de straling van uw mobiele telefoon toeneemt als u belt in de auto. In een auto is veel metaal verwerkt en metaal versterkt de straling. Welke risico’s dat met zich meebrengt is nog niet bekend.

Lees ook:
Meer over mobiele telefonie
Sim only abonnement vergelijken