Mobiele telefoons en autorijden

Stelt u zich eens voor: u zit in de auto en u krijgt telefoon. Wat doet u?

A. Ik neem niet op, maar stuur een sms.
B. Ik neem de telefoon op en begin het gesprek.
C. Ik neem de telefoon op via mijn handsfree carkit.
D. Ik neem niet op, maar zoek een veilige plek om te parkeren.
E. Ik neem snel de telefoon op om te zeggen dat ik later terugbel.

Het juiste antwoord kunt alleen u geven. Hoe het met de regels zit, daar bestaat bij veel mensen nog enige onduidelijkheid over. Als u op de bijrijderstoel of achterbank zit, is er niets aan de hand. Dan kunt u zoveel mobiel bellen als u wilt. Maar als u de auto zelf bestuurt wordt het lastig. Is het bijvoorbeeld wettelijk toegestaan om tijdens het rijden op uw gsm te kijken om te zien wie er belt?

Mobiel bellen tijdens het autorijden

Over het algemeen geldt dat u tijdens het besturen van een gemotoriseerd voertuig geen mobiele telefoon vast mag houden (handheld bellen). Uw mobiele telefoon tussen oor en schouder houden mag ook niet. Uw volledige aandacht dient namelijk bij de weg te zijn.

Wanneer u snel een telefoonnummer opzoekt of telefoneert, moet u uw aandacht verdelen tussen het autorijden en mobiel bellen. Dit kan gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. En de verkeersboetes liegen er ook niet om. Gelukkig blijft u altijd voordelig bellen met de goedkope abonnementen van UnitedConsumers.

Mobiel bellen voor het stoplicht

Wanneer u met uw auto stilstaat voor het stoplicht is het wel toegestaan om mobiel te bellen. Als u staat geparkeerd mag dit ook. Uiteraard moet u wel het gesprek afbreken wanneer u weer gaat rijden.

Handsfree bellen in de auto

Om gevaarlijke situaties te voorkomen kunt u een handsfree carkit in uw auto installeren. Hiermee kunt u mobiel bellen zonder uw telefoon vast te houden. Over handsfree bellen in de auto bestaat nog wel wat onenigheid. Voorlopig is het echter niet verboden en kunt u gewoon handsfree bellen in de auto.