Medicijnen meenemen op reis

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet. Zonder officiële medische verklaring zijn deze medicijnen streng verboden in het buitenland. Voorbeelden van medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn slaapmiddelen en pijnstillers.

Verder op deze pagina geven we een overzicht van de meest voorkomende medicijnen onder de Opiumwet.

Medische verklaring

Wilt u medicijnen mee de grens over nemen, dan heeft u in de meeste gevallen een medische verklaring nodig. Binnen het Schengengebied gelden andere regels dan buiten dit gebied. Voorkom problemen en ga goed voorbereid op reis.

Medische verklaring binnen het Schengengebied

Binnen het Schengengebied heeft u een Schengenverklaring nodig voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Dit is een officiële medische verklaring voor de meeste landen binnen Europa. Bekijk de volledige lijst van Schengenlanden. Een Schengenverklaring aanvragen kan via het CAK.

Medische verklaring buiten het Schengengebied en voor verre reizen

Voor landen buiten het Schengengebied en voor verre reizen gelden aangepaste regels. Het is erg belangrijk dat u de juiste procedure volgt voor het meenemen van medicijnen. Op de website van CAK leest u meer over de procedure van het importeren van medicijnen.

Meest voorkomende medicijnen

Wij geven u een overzicht van de meest voorkomende medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Staat uw medicijn er niet bij en twijfelt u of u deze zonder verklaring mag importeren? Raadpleeg dan uw apotheek.

Stofnaam Merknaam                                                                     
Methylfenidaat   Ritalin, Concerta, Medikinet
Morfine Kapanol, Oramorph
Oxycodon Oxycontin, Oxynorm
Methadon Symoron, Pindadone
Temazepam Normisom

Oxazepam

Seresta

Wij staan voor u klaar

Heeft u vragen over uw zorgverzekering? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn de gehele week telefonisch bereikbaar, ook in het weekend!