Gezond barbecueën: kan prima!

Wie bij barbecueën denkt aan veel stokbrood, vette sauzen, huzaren- of aardappelsalade en vet, kant-en-klaar gemarineerd vlees, moet vooral even verder lezen. Barbecueën past namelijk ook prima in een gezondere levensstijl!

Vervang om te beginnen die huzarensalade door een zelfgemaakte salade. Varieer met soorten sla: neem rucola als u van wat pittigere smaken houdt, en combineer die met zachte smaken zoals peer of aardbei.

Eet vis in plaats van vlees. Vis is een stuk magerder en er zijn talloze lekkere recepten te vinden voor vis op de barbecue. Denk aan een pakketje witvis met venkel en limoen: heerlijk fris en licht.

Toch meer een vleeseter? Kies dan voor kipfilet, biefstuk of varkenshaas, en eet maximaal 200 gram. Laat vooral de worstjes, hamburgers en speklappen staan. Maak van de kipfilet of varkenshaas een heerlijke spies, en maak vooral zelf de marinade. Zelfgemaakte marinades bevatten veel minder zout en suiker. Tip: wissel de stukjes vlees af met paprika, ui, champignon en courgette. Zo kunt u meerdere spiesen eten en lijkt het alsof u meer hebt gegeten.

barbecue

Waarom alleen vlees of vis op de barbecue? Er zijn verschillende soorten groenten waarmee u ook de lekkerste barbecuegerechten op tafel zet.

Niet makkelijk, maar wel een echte aanrader: laat het brood liggen. Vaak eet iemand tijdens het wachten (te) veel brood, waardoor er nog weinig plek overblijft voor de gezonde dingen die van de barbecue komen. Duurt het wachten lang? Zorg voor rauwkost zoals worteltjes, paprika, radijsjes en komkommer.

Maak zelf sauzen. Zo beperkt u de hoeveelheid suiker en vet die u via kant-en-klare sauzen binnen krijgt. Geen tijd? Kies dan voor de rode sauzen. Deze bevatten minder vet en calorieën dan de witte (maar wel meer suiker).

Beperk de hoeveelheid alcohol. Ook al smaakt een glas rosé of een blond biertje heerlijk op zo’n zomerse avond: probeer het bij één glas te houden. Drink liever water. Dit is beter voor de lijn en uw gezondheid. Klinkt saai? Dat hoeft niet: zet een karaf water neer met een paar aardbeien erin. Of met schijfjes komkommer, muntblaadjes en limoen. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, het smaakt ook nog eens heerlijk.

Op zoek naar inspiratie? Internet staat vol met gezonde (en makkelijke) barbecuerecepten. Eet smakelijk!

Lees ook

Vis eten
Weten door eten
Gezonde lunch tips
Zomer in uw keuken
Tips voor een gezond ontbijt
Gezond eten met gezond verstand
Hoe uw kinderen groenten gaan eten

Terug